Hannas Bageri

Mörk choklad cheesecake med havssalt & maräng

DSC_3209DSC_3223 DSC_3225DSC_3236DSC_3249

I helgen stod faktiskt Viktor för helgens dessert och vilken dessert han gjorde! Herregud säger jag bara. Han är jätteduktig på att laga mat och jag får erkänna att han står för den mesta matlagningen i vårt hem medan jag står för bakningen. Men denna helg blev det ombytta roller och han bjöd på denna mörka choklad cheesecaken med en liten touch av havssalt som bröt av de söta på ett underbart gott sätt. Och som pricken över i:et toppade han cheesecaken med en italiensk maräng. Mums säger jag bara 🙂

Botten:

14 st digestivekex

0,5 dl socker

1 krm salt

100 g smör

Cheesecakefyllning:

200 g mörk choklad (70%)

3 ägg

300 g philadelphiaost

1,5 dl socker

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

havssalt efter tycke och smak

Maräng:

4 äggvitor

2,25 dl socker

0,75 dl vatten

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en bakform, 23 cm i diameter, Se till så kexblandningen är 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Mixa ihop philadelphiaosten, ägg, socker och fröna från vaniljstången. Häll ner den smälta chokladen och grädden. Strö tillsist ner havssaltet. Häll i fyllningen i formen och sätt in i ugnen i ca 50-55 minuter.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner en tunn stråla från sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat. När marängen sedan är kall, spritsa över den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.