Hannas Bageri

Citron & maräng glasstårta

DSC_2031 DSC_2032 DSC_2034 DSC_2038 DSC_2040DSC_2045DSC_2052DSC_2053

Äntligen kan ja komma in här till er igen! Det har varit strul med internet de senaste dygnet så jag har inte haft möjlighet att skriva här men nu så! I fredags var vi hemma hos Viktors föräldrar och åt middag och då stod jag för efterrätten som blev denna citronmarängglasstårta. Vi var 6 styck som åt och tro det eller ej men hela tårtan gick åt! Trodde jag aldrig skulle gå ens men de åt gladeligen upp den. Tar jag som ett mycket gott betyg 🙂 Egentligen hade jag tänkt att göra min egna marängbotten till tårtan men tiden räckte inte riktigt till så jag köpte färdig istället och gjorde min egna citronglass som jag hällde över. Väldigt enkelt och smidigt att svänga ihop, sen skötte den sig själv i frysen lagom till servering! En superbra dessert om man vill förbereda någonting i förväg. Jag skriver upp receptet på marängbotten här också om ni vill göra en egen istället 😉

Marängbotten:

3 äggvitor

1,5 dl socker

1 tsk citronsaft

Citronglass:

4 dl creme fraiche

3 dl vispgrädde

2 dl socker

4 äggulor

4 äggvitor

2 citroner, saft och skal

1 vaniljstång

Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor till ett hårt vitt skum. Häll i lite socker i taget och vispa till en fast och slät maräng. Häll till sist ner citronsaften. Om man vill kan man hälla ner hackade nötter också för mer smak och tuggmotstånd! Rita ut en cirkel på ett bakplåtspapper (efter en form som du ska lägga ner marängbotten i sen) och spritsa ut marängen utefter dessa. Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 h.

Citronglass: Börja med att vispa äggulor och socker. Blanda ner creme fraiche, rivet citronskal och pressad citronsaft. Skär upp vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg ner dessa tillsammans med vaniljstången i blandningen. Vispa grädden och rör ner den. Ta upp de urgröpta vaniljstängerna och vispa tillsist äggvitorna till ett hårt vitt skum och rör ner denna i citronblandningen.

Lägg ner en marängbotten i en rund form och häll sedan över citronglassen. Låt stå i frysen i minst 4 timmar innan servering! Dekorera sedan med frukt/bär eller som jag blommor 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Hej! Låter sjukt gott 🙂
    När marängen ska in i ugnen, ska den bara ligga på det runda pappret på typ en plåt och inte ner i formen? Det rinner inte ut från pappret?

    1. hannasbageri

      Hej Elin! Den ska gräddas på ett bakplåtspapper där du ritat ut en cirkel efter formen som du sen efter gräddningen ska lägga ner den i 🙂 Marängen flyter inte ut under tiden den är i ugnen så när den sen är klar är de bara att lägga den i botten på formen 🙂 Lycka till! Kram

  2. Jessica

    Hej! Kan man göra den ett par dagar i förväg utan att den blir isig? Hur länge innan den ska ätas bör man ta upp den i så fall?

    mvh Jessica

    1. hannasbageri

      Ja de är inga problem om du gör den 2-3 dagar i förväg och plastar in den 🙂 Ta ut den ca 20 minuter innan den ska ätas. Kram

  3. Annso

    Hej!
    Tänkte göra denna i helgen men bara en fråga, det står att man ska skära upp vaniljstången och gröpa ur fröna och sen lägga ner allt i blandningen. Men ska man hacka sönder stången eller tar man ur den senare?

    1. Hanna

      Hej! Såg att jag inte varit helt tydlig där, har uppdaterat receptet så de blir enklare att förstå nu! Du ska lägga ner fröna och den urgröpta vaniljstången i blandningen och sedan efter att du hällt ner den vispade grädden ta upp den urgröpta vaniljstången. Kram lycka till ♥