Hannas Bageri

Jordgubb & flädertårta

DSC_1369DSC_1382 DSC_1383 DSC_1400

Hej allihopa!

Nu är jag tillbaka i Sverige igen efter 8 underbara dagar i Italien. Vilken chock det blev att få lämna 30 grader och strålande sol till 13 grader och spöregn här i Sverige. Vart är sommaren egentligen? Får hoppas att det ändrar sig snart så vi får en fin svensk sommar. Finns ju inget bättre än svenska sommaren! 🙂 Jag ska skriva lite om vår resa till Italien som jag lovat så ni som vill åka dit kan få lite tips. Men först tänkte jag visa er årets midsommartårta!

Har ni haft en fin midsommar? Jag befinner mig i vår stuga vid sjön Sommen där vi också firade midsommar igår. Det var dans kring midsommarstången och lekar och trots spöregn var det mycket folk som dansade i regnet. Efteråt åt vi min tårta som jag gjort på förmiddagen och i år blev det en klassisk jordgubbstårta som jag fyllt med flädermousse och jordgubbsmousse. Klassiskt, somrigt och så gott! Trots dåligt väder blev det en mysig midsommarafton. På kvällen sprack det till och med upp så vi kunde ta en promenad längs med sjön och när klockan var halv 12 på kvällen var det fortfarande inte helt mörkt.

Här kommer receptet på årets midsommartårta!

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Flädermousse:

1 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 dl creme fraiche

0,75 dl koncentrerad flädersaft

Skal från 1 citron

3 äggulor

0,5 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

Jordgubbsmousse:

2 gelatinblad 

200 g jordgubbar (går bra med frysta också)

1 äggula

0,75 dl florsocker

2 dl vispgrädde

Garnering:

Vispgrädde

Vaniljsocker

Jordgubbar

Mynta

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form (22 cm) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 3 lika tjocka tårtbottnar.
 
Flädermousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Värm flädersaften och lägg ner gelatinbladen i denna och rör om tills de lösts upp. Vispa grädden. Blanda äggvisp, vispad grädde och creme fraiche och rivet citronskal. Häll tillsist ner flädersaften försiktigt under omrörning. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 1 timme.
JordgubbsmousseBlötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i en mixer eller liknande till en slät puré. Vispa äggulan och florsocker pösigt och vispa grädden till en lös konsistens. Värm 0,5 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och låt smälta på svag värme. Rör ner jordgubb/gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén och rör om. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i jordgubbspurén och rör försiktigt om till en jämn smet.
Montering: Skär tårtbotten i 3 delar. Lägg ett lager med färska jordgubbar och jordgubbsmousse på första lagret. Lägg över nästa del av tårtbotten och lägg ett lager med flädermousse. Lägg på sista delen av tårtbotten och garnera sedan med vispgrädde smaksatt med vaniljsocker, färska jordgubbar och mynta.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.