Hannas Bageri

Citronmarängpaj

DSC_7926 DSC_7928 DSC_7946 DSC_7947 DSC_7959 DSC_7963

Idag är det en trött tjej som sitter här och skriver. Hade en lååång dag igår! Vi har haft Viktors lillasyster här på besök i helgen och igår trotsade vi spöregnet och åkte till Amsterdam på förmiddagen. Efter en heldag i stan och sedan ett x antal timmar på flygplatsen för att lämna av Rebecca och sedan vänta in vår vän som skulle landa på kvällen var vi inte hemma förrän klockan 1 på natten så när klockan sedan ringde imorse var jag inte allt för pigg 🙂

Vi har iallafall haft en jättemysig helg och i lördags bjöd jag på denna citronmarängpajen. Underbart god och det är så gott när de syrliga från citronen möter de söta i marängen. Dock otroligt mäktig! Vi orkade inte mycket mer än en bit var men de betyder att jag har lite över till idag som jag kan gå och mumsa på 😉 Detta är en dessert som också passar utmärkt till kommande påskfirande i helgen. Har ni bestämt än vad ni ska göra för gott i påsk?

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

2 msk socker

2 msk vatten

Citronkräm

2 citroner

1,25 dl maizena

2 dl socker

3,5 dl vatten

4 äggulor

2 tsk smör

Maräng

4 äggvitor

1,5 dl socker

2 tsk pressad citronsaft

Pajdeg: Lägg mjöl, socker och smör i bitar en bunke. Blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och skapa en degboll. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (23-24 cm i diameter) och nagga botten. Låt stå kallt i minst en halvtimme och grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-15 min.

Citronkräm: Vispa ihop maizena, socker, citronsaft och vatten i en kastrull och låt sjuda upp på svag värme tills den tjocknar. Vispa ner en äggula i taget och låt krämen fortsatt tjockna på svag värme. Obs! Krämen får absolut inte börja koka. Tillsätt citronskal och smör i krämen och rör om till en len och jämn citronkräm. Låt stå och svalna.

Maräng: Vispa 4 äggvitor till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att de rinner ut. Häll ner sockret och citronsaften och vispa ytterligare en liten stund.

Häll ner citronkrämen i det förgräddade pajskalet och lägg därefter på marängen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter eller tills marängen har fått färg! Servera pajen kall.

DSC_7929DSC_7963

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.