Hannas Bageri

Gräddkola med smak av polka och vanilj

DSC_5370.DSC_5373.DSC_5386DSC_5410

Hej allihopa, hoppas ni har en härlig fredag! Tänkte ge er receptet på dessa underbara gräddkolor med smak av polka och vanilj. Mums!! Är det något som jag älskar så är det gräddkola! Speciellt hemmagjord, finns inte mycket som slår det. Den här gången valde jag att tillsätta jag lite smak av polka och vanilj också och de blev supergoda! Kanske något att baka i helgen?

Detta behöver du:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl socker

0,5 dl ljus sirap

50 g smör

1,5 tsk vaniljsocker

1 dl polkagris

Smält smöret och tillsätt sedan grädde, socker, vaniljsocker och sirap. Koka på svag värme tills smeten kommer upp på en temperatur runt 123 grader. Rör om lite då och då, det kommer ta ca 20 min. Krossa polkagrisarna under tiden med en mortel. När konsistensen på kolan börjar tjockna är den färdig. Använd kulprovet om ni är osäkra: Häll upp ett glas med kallt vatten. Droppa ner lite smet i vattnet. Stoppa sedan ner fingrarna och plocka upp smeten. Om smeten går att forma till en kula och du känner att den har den konsistens du vill ha är kolan färdig! Tillsätt 3/4 av de krossade polkagrisarna och rör om. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över resterande polkagrisar över smeten och låt svalna innan du skär upp den i bitar!

Packa gärna in dem i cellofan papper och ge bort som en present. Kan lova er att det skulle uppskattas enormt! Vem skulle inte bli glad för lite hemmagjord kola? 😉

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.