Hannas Bageri

Kanelbullar

DSC_4401 DSC_4404

Denna fredag bjuder på strålande sol och varmt är det också! Ska alldeles in till stan på en fika och sen väntar fredagsmys hemma med en vän!

Igår bakade jag en sats kanelbullar och jag mixade ihop till ett eget recept. Det är så roligt att prova sig fram och dessa tyckte jag fick både god smak och blev härligt saftiga. Glöm förresten inte bort att det är kanelbullens dag imorgon!

Ca 20-25 st:

Deg

150 g smör

3 dl mjölk

2 dl grädde

50 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

1,5 dl socker

Ca 12 dl vetemjöl

1 msk kardemummakärnor

Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 30 minuter eller knåda för hand i 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning

200 g mjukt smör

1,5 dl råsocker

1 dl kanel (efter smak)

Ägg till pensling

Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1-2 cm tjocklek och bred först på smöret. Häll sedan över råsockret och därefter kanelen. Vik degen dubbel och skär en bit som du sedan snittar på mitten så det blir om ett byxben. Snurra benen runt varandra (se bild ovan) och rulla sedan ihop som en knut. Viktigt att ändarna är neråt! Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek, ca 30-45 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter!

DSC_4372 DSC_4380DSC_4432DSC_4428

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.