Läsarfråga: Barn i sol och värme. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Läsarfråga: Barn i sol och värme.

Inlägget innehåller adlinks. 

Fråga: Hur tänker du kring värme och lilltjejen? Italien kan ju vara väldigt varmt – 35 grader+. Vi ska åka till Grekland i juli. Vår minsta kommer vara precis 4 mån. Känner en viss oro över värmen. Vill ju inte spendera semestern inomhus heller.

Svar: Hej! Nej, det är klart du ska kunna hinna njuta lite av solen också :) Vi var i Italien förra sommaren – Julia var dryga 7 månader och Elise skulle fylla 2 när vi kom hem. Det gick super och de var båda pigga och glada under hela vistelsen! Just det där med att barnen håller sig pigga är viktigt. Trötta barn är ett tecken på att de påverkats negativt av solen – kanske varit ute för mycket eller fått i sig för lite vätska.

Jag tänkte ge lite tips på hur vi gjort när vi varit utomlands och lite info däremellan:

 • Solen är som starkast mellan klockan 11-15.
 • Barn som är under 1 år ska aldrig vistas i solljus. Julia var ju under året när vi var ute. Hon hade solhatt (adlink) och långa UV-kläder (adlink) när vi badade och sen satt vi alltid under stora träd/buskar vid vattnet och hon i sitt UV-tält (adlink-rabatt här!)
 • Vatten! Jag läste någonstans att barn under året oftast får i sig tillräckligt med vatten genom ersättning och amning, men vi gav Julia extra vatten iallafall. Visade vi vattenflaskan så ville hon oftast ha och det gick jag efter. Samma med Elise såklart – vatten är viktigt!
 • Spädbarn ska man klä från topp till tå – om så bara med något tunt. Känn efter i nacken om de är varma eller svettas. Barn svettas med hela huden och kan därför mycket snabbt förlora vätska. Tänk på att det kan bli fruktansvärt varmt i en vagn och att det kanske inte alltid är bästa valet att ha dem där i. Barns svettköttlar är inte fullt utvecklade förrän i puberteten så de klarar inte att reglera kroppstemperaturen så som vi.
 • Pausa. Vi hade förmånen att kunna vara i familjernas husbilar när vi var vid stranden. Var det 50 me till dem så var det 200 m till vårt hotell, men det gjorde mycket att ha dem lite närmre. Där gick vi in flera gånger om dagen för att de små skulle få av sig kläderna och vara ifrån solen ett tag.
 • Barn bränner sig lättare i solen – deras hud är mycket tunnare. Jag är själv livrädd för att bränna mig så när solen stod som högst passade vi på att istället äta lunch, fika eller bada i baljor vid husbilarna. Tänk dock på att ha baljan/poolen i skuggan eftersom solen reflekteras i vattnet och kan då bli hela 20% starkare!
 • Vätskeersättning. Vi gav tjejerna detta någon gång för att vara säkra på att de fick i sig salter. Just den dagen var det fruktansvärt varmt minns jag och man svettades av att bara kliva upp ur sängen.
 • Spädbarn ska aldrig vara i solen! Tänk på att solen även tar i skuggan. Spädbarn och barn under 1 år ska heller inte smörjas med solkräm.
 • Smörj in barnen ofta. 3 teskedar är ett bra mått till kropp och ansikte och gärna minst 20 minuter innan ni går ut.
 • Små barn kan inte bilda D-vitamin från solljus och du behöver fortfarande ge droppar även om du är utomlands.
 • Vanliga kläder brukar räknas som faktor 20-30, men tunnare runt 7.

Jag tror det bästa man kan göra är att inte räkna med någon ‘vanlig’ semester när man har barn. Barn behöver både få leka och aktiveras samtidigt som de behöver vila från solen. Mitt tips är därför att turas om! Vi hade både förra året och kommer i år ha förmånen att ha våra föräldrar på plats vilket är ett fantastiskt tips – att ta med någon på resan. På så sätt kan man få lite egentid i vattnet samtidigt som de slipper vara utan barn- och barnbarn under så många veckor – en riktigt win-win, eller hur? ;)

Hoppas detta hjälpte dig och tankarna inför er kommande semester! Ta det som det kommer, men mitt starkaste tips är verkligen UV-dräkter och UV-tält – det har hjälpt oss oerhört mycket.

Trevlig semester underbara läsare!

Kram.

sol sol sol sol sol sol sol sol sol sol

Dela gärna med er av tankar, tips och erfarenheter! :)

Inlägget innehåller adlinks. 

Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Annons