Förlossningsavdelning läggs ner i Göteborg. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Förlossningsavdelning läggs ner i Göteborg.

Hej på er! 
 
För inte så många dag sedan fick jag vet att förlossningen i Mölndal, Göteborg, nu läggs ner helt. Kvar blir Östra Sjukhuset och kommunerna runt omkring. 
Elise föddes i september och man hade då två avdelningar på Mölndal – eller två våningar – med förlossningsrum. Det var en så kallad babyboom och vi blev uppmärksammade i förväg om att vi kanske skulle behöva åka ner till Varberg eller Borås om det var fullt.
När jag var gravid med Julia och det var dags att åka in till förlossningen fick vi höra att det – även denna gång – skulle kunna att bli ont om plats och fördelningen mellan Östra och Mölndal berodde lite på vilket tillstånd kvinnan och barnet var i. De som hade haft komplikationer eller liknande under graviditeten kom till Östra (där specialförlossning finns) och övriga till Mölndal. Vi kom till Mölndal. Detta var i december och de hade då stängt en av våningarna på sjukhuset.
 
Så min fråga är nu hur de kan stänga ner hela Mölndals förlossningsavdelning och hoppas på att det kommer fungera? Vad jag vet så har de inte ännu utökat avdelningen på Östra någonting, utan de stänger ner och planerar utbyggnad längre fram. Men nu då?
Det finns tre huvudsakliga skäl till att Mölndal läggs ner:
1) Riskerna med transporterna av för tidigt födda barn som behöver komma till Östra ska sänkas. De ska redan befinna sig på plats istället för att behöva åka ambulans genom ett tätbebyggd storstad och dess trafik.
2) Lokalerna i Mölndal anses nedslitna (det märkte jag inte av) och behöver nyttjas av annan verksamhet i framtiden. 
3) Regionen och Sahlgrenska Universitetssjukhus har en strategi att man ska specialisera de olika sjukhusen i högre utsträckning än idag. 
 
Jag förstår ärligt talat inte hur man kan lägga ner en avdelning som används dagligen och i stort sätt hela tiden. Gör ni? 
 
Jag är öppen för diskussion så ni får gärna lämna er åsikt här nedan. Vad tycker ni om att förlossningen läggs ner? 
Mer info kan ni hitta här. 
 
Kram. 
 
Update: En liten update i den här frågan fick jag från en kompis för en stund sedan. “Avdelningen läggs inte ner, den flyttas till Östra. Lika många platser ska finnas kvar bara att de ska finnas på ett ställe. Man har hittat asbest där förlossningen är på Mölndal och eftersom de ska bygga om så flyttar de till våren istället för våren 2018.” Så nu vet ni :) Hon länkade även hit.
 
 
 
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Evanessé

  Oavsett om de stänger helt eller inte, är det förskräckligt! Östra har fullt som det är och när vi var där med vår minste (född för tidigt) hade de ej platser så vissa fick flyttas till Trollhättan :( Förstår inte vad som händer, dock vet jag att de ska bygga ut i området.

 2. Mamma till två pojkar

  Tycker nästan det är lite skrämmande att de jämt ska skäras ned på sjukvården. Jag har fött både på Mölndal o östra. vid båda tilfällena tog det ett tag o nästan tjatande från makens o mitt fall att få komma in. Kan ni inte vänta, kan ni åka till Varberg. Vill verkligen inte bli ifrågasatt nu tredje gången då barnet är beräknat till april är väl "babyboom" april maj juni 😫

 3. paula

  Va?? Det är ju helt emot vad som är behövligt!! Det behövs ju definitivt fler förlossningssjukhus!! Jag har tre barn på 5, 8 och 9 år och min första föddes i Mölndal. När det var dags för andra barnet så var vi inte välkomna någonstans pga platsbrist och vi blev hänvisade till varberg… Jag stod i duschen och kände att nu kommer bebisen. Det finns inte en chans att jag hinner dit från Landvetter. De gav med sig i Borås och sa att vi får en skrubb där jag kunde föda. Sorgligt och jag blir riktigt arg när jag tänker på alla blivande mammor som får denna behandlingen :(

 4. Anonym

  Jag var hos bm idag och hörde det. Om Jag förstod det rätt så finns det lokaler som ska omvandlas till nya förlossningsavdelningar på Östra och personalen har blivit lovade att det inte ska dras ner. Men jag har inget ner att gå på än det min bm sa.

  1. goteborgsmamman
   Göteborgsmamman

   Överallt där jag läser verkar det som om nedläggningen kommer ske innan man hunnit bygga ut något nytt – kan det vara så? Jag hoppas verkligen att det öppnar något snabbt – tänk att vara gravid och inte få plats på förlossningen … Kram <3

 5. Nina

  Det låter ju helt förskräckligt! Jag har haft bägge mina förlossningar på Mölndal och vi har vart så nöjda! I mitt tyckte har lokalerna inte känts mer slitna än att väggarna kanske skulle behöva lite ny färg och dylikt.
  När vänner och bekanta redan nu har haft svårt att få plats (vi har som tur är inte haft några problem med varesig platsbrist eller personalbrist) förstår verkligen inte hur de kan dra ner på platserna ytterligare. Göteborg är ändå Sveriges näst största stad, här om någonstans måste de finnas!

Annons