Svar: Att sova med spädbarn. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Svar: Att sova med spädbarn.

Hej Malin. Mysiga dagar ni verkar ha. :) så som det ska vara. Jag har en fråga angående samsovning med spädbarn. Jag har precis fått en dotter som har svårt att sova själv på natten. Hur gjorde du med dina när de var bebbar? Jag är rädd att rulla på min lilla i sömnen. Hade blivit en mer avkopplande sömn för mig om hon ville sova i sitt nest bredvid mig. Tack på förhand.

Svar: Hej Frida! Åh, vad kul att det lyser igenom – ja, vi både har och har haft helt underbara dagar. Man ska njuta av livet! :)
Grattis till dottern!

När vi fick Elise så känns det som om hon var väldigt självständig från dag 1, men med Julia har jag absolut känt mer som dig – att hon har varit en bebis som vill ha otroligt mycket närhet och om hon skulle få välja så skulle hon hänga på oss som en apunge dagarna i ända tror jag :) Först nu – vid 8 månaders ålder – börjar hon leka själv och kan bli underhållen av Elise.

Eftersom jag ammat båda barnen så har jag varit den som sovit med dem de första månaderna. Fredrick har nämnt någon gång att han skulle vara/har varit rädd för att rulla över dem, men jag tror att – iallafall vi mammor – har en liten ‘spärr’ som ligger i vår natur och att vi helt enkelt skulle vakna innan något sånt skulle hända. Förstår du hur jag menar? Jag minns att jag somnade och vaknade på exakt samma sätt varje gång jag och tjejerna sov i samma säng iallafall och att sovställningen aldrig ändrades. Men alla är olika, därför tänkte jag dela med mig av några andra knep :)

Hur är din dotter på dagen? Sover hon själv då? Annars är dagen den bästa tiden att vänja dem vid det eftersom det oftast då handlar om kortare sömntider och du är kanske mer pigg och alert.
Försök få henne att somna vid dig i början, men låt henne vakna själv. Att lägga en använd tröja som doftar dig kan också vara bra :) Det kanske är så att din dotter inte känner sig hemma i nästet utan vill ha dina dofter från en mjölkstänkt gammal tröja istället för det fina nästet som du köpt med kärlek? :)

Med båda barnen så har jag lagt dem i samband med maten under deras första månader. Om de dricker upp allting så har jag gett dem nappen och 99,9% av fallen så somnar de direkt. När jag ammade så somnade de alltid vid bröstet och vaknade så fort jag la dem bredvid, så till slut ‘liggammade’ jag både på kvällar och nätter. Jag låg helt enkelt på sidan och ammade över kanten på nästet (låter som om jag har världens längsta bröst – men jag låg bara sjukt obekvämt, haha!) och inte i min famn. Då var det ju bara att smyga därifrån när de somnat – perfekt! :)

Jag kan inte säga det nog, men jag tror att barn och bebisar behöver få sysselsätta sig själva och vara ensamma ett par minuter om dagen. De behöver upptäcka och känna skillnad på att vara nära och på att vara själva. Min mamma har alltid sagt att hjärnan tänker som mest när man inte gör någonting och det tror jag mycket på! Lär de sig att umgås med sig själva lite på dagen så blir nog sömnen ännu bättre på köpet :)

Hoppas du fick svar på din fråga. Lycka till!

Kram.

DSC03929

// Sovtipsen jag skrivit ovan har hjälpt mig att få den här skruttan att få bättre sömn och idag sover hon i egen säng och i ett eget rum tills vi andra kommer och lägger oss. //

Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Frida

  Tack för fina tips Malin. Testat det där med att hänga över nestet. Smart ide. Men det funkar inte för mig. Värker i kroppen och min bebbe vill äta rätt länge. Skönt nog sover hon oftast själv på dagen iallafall.

  1. goteborgsmamman

   Hrm, ja, då blir det kanske lite krångligt. Att pumpa ut lite mjölk och låta din partner eller någon annan ge henne det kan ju också vara bra – då lär hon sig att det är fler än mamma som kan ge mat och då kanske hon inte blir så orolig på natten.
   Förstår att det kan vara jobbigt – sömnen är såå viktig för en och speciellt som förälder. Man får tänka på att de bara vill ha närhet i grunden – du är ju hennes allt.
   Kram <3

Annons