21 tips till gravida och blivande föräldrar. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

21 tips till gravida och blivande föräldrar.

Hej på er!

Jag satt och tänkte på vad man förväntade sig som förälder häromdagen, och hur mycket av det som inte alls blev så som man trodde. Därför tyckte jag att det kunde vara kul med en liten lista på tips till er som är gravida och till er som är blivande föräldrar :)
Fyll gärna på!

1. Att göra egen barnmat. Sätt inte upp det här kravet på dig själv. Det händer väldigt sällan har jag hört ..

2. Barnen ska alltid ha rena kläder. Och du ska alltid gå i stilettklackar och korta kjolar.

3. Sluta Googla. Alla är olika och sålänge du inte vill läsa om att det bor mygg i barnens öron eller att bajs mot hud är farligt, så bör du nog låta bli.

4. Fontanellen. Herregud vad rädd jag blev första gången jag rörde den, haha! Och jag kommer aldrig glömma Fredricks min när det var hans tur. Den är inte så ömtålig som man tror, men det känns ju som om man hamnat inne i huvudet. Läskigt!

5. Först med allt. Du kommer tycka att ditt barn är tidigast i världen med allting, men helt plötsligt avstannar det och du blir SÅ besviken, haha. Innan du vet ordet av så kryper han/hon, går och har sagt mamma alldeles för många gånger.

6. Sex med din partner. Kommer typ inte hända igen. Det krävdes ju en livsförbrukning när man skulle skaffa barn så det får vänta till nästa kid. Du är inte ensam om att tro det kommer hända när ni äntligen får egentid i soffan – för rätt var det är så har den där krypande lilla varelsen krupit tillbaka in i vardagsrummet och det känns helt fel att fortsätta.

7. Städa hemmet. Först går det super – när bebisen bara sover och sover. Sedan inser du att det var 6 månader sedan du tvättade fönstrerna och att samma kaffekopp stått på nattduksbordet alldeles för länge.

8. Ta det som det kommer. Knepet som tvåbarnsmamma är att slappna av och inte ha några förväntningar på någonting. Att ta allting som det kommer är guld värt för att inte humöret ska tryta eller för att man inte ska behöva stressa i onödan.

9. Potträningen. När Elise var runt halvåret så fick jag höra att detta var den ultimata tiden att börja potträna – vilket skitsnack! Först nu känner jag mig redo och Elise känns mer mottaglig för att testa på pottan. Ta det när det känns rätt – ingen 18-åring bär fortfarande blöja.

10. Nappen. Under semestern i år slutade Elise fråga efter nappen och då passade vi på att ta bort den. Under de här 3-4 veckorna har hon sagt ordet två gånger, men glömmer den i nästa sekund. Också en sak som bara kommer :)

11. Avdramatisera amningen. Det är ju bara lite tutte! Vad är grejen egentligen? Kan du inte amma så finns det perfekt ersättning som är minst lika bra och kan och vill du amma så kör på! Varför är detta ens ett samtalsämne?

12. Otröstliga barn. Elise har haft en trotsig sommar och är det något man lärt sig så är det att stänga av öronen (visste ni att det finns en hund som faktiskt KAN stänga av hörseln?! Sjukt! En liten sidenote, haha). Vad gör det om barnen ligger och skriker bland folk? För den som haft barn så finns det inte mycket att göra under de här tillfällena mer än att vänta ut det. Som förälder gör man allt man kan och det är inte min tanke att barnet ska skrika bland folk – jag gör det inte för att jävlas, haha :’)

13. Låta barnen leka själva. Jag tror mycket på att barnen ska få ‘lära sig’ att sysselsätta sig själva från dag 1. Att aktivera hjärnan och få chans till att upptäcka saker på egen hand tror jag är viktigt! Då hinner du kanske duscha också.

14. Ta bort allt det fina. Till er blivande föräldrar: ta bort allt ni är rädda om hemma, annars gör någon annan det.

15. Sluta tro att allt är perfekt. Allt är perfekt på Instagram och Facebook – för varför skulle man lägga ut en bild på ett gråtande barn? Då finns det antagligen någon som skulle kalla en en dålig förälder ;) Lika bra att hålla det till guld och gröna skogar. Alla föräldrar går igenom det du går igenom – kom ihåg det – för precis som med förlossningen så har många andra gjort det förr.

16. Kärlek till din partner. Kom ihåg att visa kärlek! Ibland kommer jag på mig själv med att ha gått tyst en hel dag och bara fixat med allt annat så intensivt att jag glömt av att visa Fredrick uppskattning. Prata öppet om det! Säg hur du känner och visa kärleken när du vill och kan :)

17. Tröttheten är ett faktum. Som förälder är man oftast trött, men det finns något extra energikonto där och även det kan ta slut ibland. Det är okej att vara trött och det är okej att bli grinig ibland. Försök få lite tid att andas och kom tillbaka igen!

18. Träningsmålen. “Efter graviditeten ska jag bli mycket mer tränad än jag var innan!”. Hahaaaa! Det målet har jag satt upp under båda mina graviditeter och passat på att äta lite extra, men varför skulle jag ha mer tid att bli tränad med barn än innan? Ta det lugnt med målen och börja med promenader, se hur mycket tid som finns att avsätta till träningen och utgå därifrån tycker jag.

19. Köp en storlek större. Barn växer som ogräs och det är verkligen att kasta pengarna i sjön om du köper just nu-storleken på deras kläder. Fast du kanske har en grym föräldrapenning – vad vet jag? :)

20. Var öppen för allt. Jag trodde aldrig vi skulle sätta oss och bila 500 mil med två småbarn, men hade jag inte varit öppen för att testa så hade vi heller inte kommit iväg. Och det gick ju super! Allt blir inte alltid som man tror :)

21. Njuta av tiden. Tiden går så himla snabbt så försök att luta dig tillbaka, andas ut och ta in allt som händer. Skriva ner allt och ta mängder av bilder – det kommer du inte ångra! :)

DSC05723 DSC05698

 

Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Malin

  Hej Malin! Nu har jag hittat din blogg, vad kul att läsa den! Trevligt att träffa er vid Garda med – kan tillägga att det faktiskt blir tillökning för oss i mars! Kram, Malin från gänget ifrån Jönköping

  1. goteborgsmamman

   Rolig lista :p vissa saker känner jag inte alls igen mig på… Typ som nr 2?! I mina kretsar är det verkligen ingen press på att klä upp sig :) men förstår att det måste vara tokjobbigt!
   Och tvätta fönstrena var 6 månad har jag alltid gjort typ :p

 2. Alexandra

  Så himlans bra lista! Känner igen nästan varenda grej och håller med om allt. Det känns som att om man bara har lite mer rimliga förväntningar och sänkta krav på sig själv så går det bra.

Annons