Varför ska han ta över? – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Varför ska han ta över?

Häromdagen var jag galet trött efter en dag hemma med barnen. Ni vet så trött att man inte vet vart man ska ta vägen riktigt, haha. Så trött var jag.
En stund innan Fredrick kommer hem från jobbet samma dag så sitter jag i telefon med en kompis som har barn något äldre än Elise.
Jag beklagar mig över min trötthet och skämtar om hur jag ska låta blöjorna vara obytta och sträcka över båda barnen till Fredrick när han kommer hem.

-“Ja, men så brukade jag faktiskt göra – man måste ju få egentid! Du har ju varit hemma med barnen hela dagen och det är skönt med avlastning! Det måste vara jämställt.”

En sekund bara: Ni som är hemma med barn, eller har varit – tycker ni det är rätt eller fel att lämna över barnen innan ens partner ens fått av sig skorna efter en lång arbetsdag? 
Ja, att vara hemma med barn är påfrestande på många sätt, men att jobba brukar inte heller vara en dans på rosor. Skulle jag jämföra mig och Fredrick så rör vi på oss minst lika mycket på dagarna och använder huvudet lika mycket (eller lite, höhö) båda två. Vi är precis lika trötta på kvällarna båda två och vill träna och komma ut lika mycket som den andra.

Det är inte första gången jag hör det här resonemanget och jag kan inte låta bli att tycka att det är ett orättvist tänk. Varför ska den som jobbar få jobba dubbelt?
Förstå mig rätt, jag tycker absolut att kvällarna ska vara till för att hjälpas åt, men varken den ena eller den andra ska behöva ta hela lasset för att man ‘sluppit’ under dagen. Det är ju löjligt.

Hade du som är hemma velat att din partner lämpade över allt på dig när du kom hem?

Vi måste tänka på varandra lite mer och ställa oss i varandras skor. Vi måste kunna ge utan att få och vi måste hjälpa varandra – vänner som främlingar.
Orättvisor är dock något av det ocharmigaste jag vet – så har din partner ett jobb som godistestare, ja, då kanske det är hans/hennes tur att ta barnen när han/hon kommer hem iallafall ;)
Sen är det väl självklart att man hjälps åt när den ena är sjuk, inte mår bra, är tröttare än vanligt osv – men det ser jag som en självklarhet och hoppas att ni också kan göra det :)

Ta hand om era nära och kära så hoppas jag att de tar hand om dig!

Kram.

DSC02156

// Grillningen däremot, den får han göra ta hand om :) // 

Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Emma

  Jag är ensamstående på heltid. . .där dagarna startar kl 5 och avslutas vid som tidigast kl 21. Då det är upp till klockan, frukost och morgonbestyr på mig själv å kidsen, mot dagis, till jobbet inom vården, hämta på dagis, ibland handla, laga middag, kvällsbestyr med nattning vid 19, Sedan är det diska, vila tvätt och komma i kapp med hushållet och förbereda inför morgondagen. . . Så här är det nog för de flesta, upplever att många i min närhet har det ungefär samma MEN de är 2 :) och de gnäller mest!
  Jag anser att det inte är uppdraget som förälder, kollega etc som är problemet/ jobbigast utan kraven på allt i samhället. . . Tror vi hade haft mer ORK om kraven varit lägre!

  1. goteborgsmamman

   Jag måste få säga en stor eloge till dig! Mamma var ensamstående med mig och min syster och jag har många gånger frågat henne hur hon orkade eller klarade av vissa saker. Jag ser upp till henne på många plan, men att ta hand om barn ensam är förbaskat duktigt!
   Håller med dig om kraven – vi duger bra som vi är på alla sätt <3
   Stor kram till dig och dina barn <3

 2. Gabriella

  Min man är borta från ca: 05.30-17,00 Det första han gör när han kommer hem är att mysa/ta hand om våran tjej. Han får tillbringa så lite tid med henne så han gör det valet själv. Sen brukar vi dela upp helgerna, ena dagen får jag sovmorgon, frukosten uppdukad, Då byter han blöja och tar alla andra morgonrutiner med henne. Sen byter vi nästa dag. Det fungerar bra för oss.
  M

 3. Aneliya

  Jag håller faktiskt med dig! Man har mkt o göra om dagarna när man är hemma med barn… MEN om barnen nu sover under dagen kan man alltid ta en kopp kaffe andas lr bara o diska i lugn o ro är skönt! Sen har min man ett hektiskt jobb det vet jag så jag tycker att det alltid är ok att han äter något litet o sen tar en tupplur (bagare o går upp 4.15 varje morgon).. han har nt lyxen att ta en promenad i solsken lr sitta på balkongen när han vill…. klart d e jobbigt med barn o jag ger mer än jag tar men jag är fortfarande lycklig 😃

  1. goteborgsmamman

   Åh, jag har faktiskt varit bagare en period i mitt liv – vilka mornar! Jag känner med honom, haha. (men jobbet i sig väger upp – så mysigt!)
   Bra att du är lycklig – det är himla viktigt <3
   Kram finaste du! <3

 4. Sanna

  Men alltså det är väl självklart att den som varit borta hela dagen och har typ 2 timmar till läggning ska passa på att umgås och mysa med sitt barn?! Under tiden brukar det finnas gott om saker för hemmavarande föräldern att göra; laga mat, plocka, tvätta, förbereda kväll etc etc. Dessutom, på ett arbete får man gå på toaletten ifred, man har lagstadgade raster och förmodligen kanske tid att lyssna på en pod eller ringa en vän på väg till och från jobbet så nog ska det ge energi till att byta en blöja när man kommer hem, tycker jag. :)

  1. goteborgsmamman

   Ja, såklart man ska passa på att umgås med sina barn – tänk vad man missat annars <3 <3
   Visst är det ett heltidsjobb med barn och att hinna med hemmet – det är konstant stökigt hemma hos oss, haha. Men att hemmet blir stökigt av leksaker är helt okej med mig <3
   HURSOMHELST, haha, ja, de där toarasterna hade jag gjort mycket för och att sitta på bussen 30 min och bara lyssna på musik!
   Ja, helt ska de ju inte få komma undan ;) haha!
   Kram going <3

 5. Nathaliee

  Håller med dig fullständigt. Jag fattar inte hur folk kan göra på sådär! Jag skulle aldrig göra så mot min sambo som jobbar 24/7.
  Kram

Annons