Gabriella Joss

Jag blir upprörd!

Jag har under den senaste veckan läst om två saker som är relaterade till amning. Båda har gjort mig SÅ ledsen och upprörd. Det är 2016 men det känns inte av på alla plan kan jag tycka! Jag läste att en mamma hade blivit hotad med att anmäld till socialtjänsten för att hon fortfarande ammade sitt barn på två år. Jag fick ont i magen av att läsa det! Var är världen på väg? Amning är något mellan mamma och barn och rör inte någon annan! All amning sker ju på barnets villkor och jag har svårt att tro att en mamma tvingar in bröstet i munnen på sitt barn. Man ammar ju för barnets skull och inte för sin egna. För att det för många barn ger trygghet, tröst och närhet Det är så mycket mer än bara mat för många. Jag tänker inte skriva mer om detta då Sanna Bråding skrev ett enligt mig jättefint inlägg om det HÄR. Det är skönt att se att inte bara jag reagerade på artikeln i DN. Hemskt att man ska bli behandlad så av människor inom vården som man vill kunna känna tillit till. Folk som man ska kunna bolla tankar med kring sitt barn och få tips och råd. Nej huvva. Jättetråkigt och sorgligt för den mamman tycker jag att bli utsatt på det viset.

Det andra jag har läst om nu på senaste är att en mamma blev täckt av en filt när hon satt och ammade offentligt. Det är just detta som har gjort mig osäker och orolig kring att amma offentligt från första början. För att man inte vill hamna i den situationen när man sitter där och matar sitt barn. Jag vet faktiskt inte hur jag hade reagerat om det hade hänt mig men det kändes jobbigt att läsa att det faktiskt fortfarande händer. Ni kan läsa artikeln HÄR.

Jag vet inte riktigt varför jag ville skriva om detta men ville helt enkelt få ut lite tankar. Jag blir så uppgiven och irriterad av att läsa sådant. Vad tycker ni? Kram.

12312543-10208090016229513-1421844069-n

En nybliven mamma som ammar på restaurang i december förra året. Jag var sååå nervös men allt kändes så mycket enklare när F var med. Då blev jag trygg direkt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Kan barn få mer kärlek, närhet och trygghet av amning. Blir också så upprörd och irriterad. Har ammat mina 2 barn i 9 månader respektive 11 månader.
    Detta med det offentliga, varit precis lika nervös själv alls gånger utanför mitt eget ”bo”
    Tänk att vi ska behöva känna såhär med det mest naturliga! ❤️

  2. Lisa

    I det fallet med mamman som blev anmäld var det nog för att hon enbart ammade och inte gav något annat.
    Jag har för mig att jag läste det någonstans.

    Jag tycker det är fel att slänga ut någon från ett café eller restaurang som ammar, det är ju inte direkt att man sitter med bar överkropp och brösten utanför ändå.
    Jag ammade min dotter väldigt länge, tror det var 2 1/2-3 år något sådant.
    Fast jag ljög om någon frågade hur länge jag ammade min dotter, tyckte det var pinsamt att säga att jag fortfarande ammade :-/
    Men det var en mysig stund på kvällen och man fick ju en sån närhet <3
    Hon fick ju såklart annan mat också, men på kvällen ammade jag innan hon skulle sova.
    Jag tycker väl också att folk lägger sig i för mycket, låt kvinnan göra precis som hon vill och det hade ju varit trevligt om dom som försöker skuldbelägga kvinnor för att dom ammar kort tid, lång tid eller inte alls bara kunde lägga av.

    1. gabriellajoss

      Åh förstår! Jag trodde inte att hon enbart ammade.. Uppfattade det inte så men kanske läste fel! Tack för att du delade med dig fina du, stor kram <3

  3. Felle

    Amma på! ? Jag hade blivit vansinnig om någon sagt något när jag ammar min dotter offentligt! Det är mer onormalt att skyla sig när man ger sitt barn mat.
    Jättebra att du tar upp sådant här i din blogg!
    ? Ha en trevlig dag

  4. Vonna

    Jag blir så arg jag med. Usch, alltså!
    Jag ammar fortfarande min 15-månaders bebis och det är verkligen det mysigaste som finns och tänker inte sluta förrän jag märker att han vill sluta själv. Min son tar inte napp och inte heller flaska, det är jag som är hans tröst och trygghet. Ännu svårare att sluta då. Men får tyvärr också höra dessa tråkiga kommentarer från folk rätt ofta. Man frågar ju aldrig när barn i samma ålder ska sluta med napp eller välling/flaska.

  5. Maria

    Har en liten knodd som blir fyra veckor idag och innan han föddes trodde jag att det skulle ta ett tag för mig att känna mig bekväm att amma inför andra, även om jag anser att det är något som är så naturligt. Men jag fann mig väldigt fort i det, däremot har jag konstigt nog känt mig osäker på om det är okej för andra att jag ammar i deras närvaro för att de inte ska bli obekväma. När vi skulle in till stan förra veckan ville han äta trots att han var nyäten innan vi gick hemifrån så då, något osäker på om man fick, satt jag mig på tunnelbanan och ammade. Nu var det inte så mycket folk på tåget men så fånigt att ens tänka på OM det skulle vara okej. Gick hur bra som helst! Visst tittade en del som kom på men det enda som var viktigt för mig var att han var nöjd och tillfreds.

  6. Sara

    Nu handlade artikeln om att mamman till två åringen ENDAST gav barnet bröstmjölk. Därav blev det misshandel då barnet inte fick i sig tillräckligt. ALLA barn från 6 månader måste ha i sig en ”fast” portion. Tex gröt en gång om dagen. Att ha kvar amningen länge är okej så länge barnet får i sig annat. Från 1 år måste barnet ha i sig tre ”fasta” rätter om dagen.

  7. isabel

    Jag läste också om.detta och problemet var att hon helammade och att barnet inte gick upp i vikt som de skulle och därför ville läkarna att hon skulle sluta. Blev också.upprörd först när bara hennes sida var ute, men det var inte så. Det hade tydligen varit så länge och hon slutade inte, man måste ju ändå se till barnets bästa! Tack för en bra blogg, kramkram

    1. gabriellajoss

      Okej! Jag uppfattade det inte så men måste ha missat något isåfall! Trodde barnet fick annan mat med men att det inte hade så stort intresse i mat, kram och tack för fina ord <3

  8. Madde

    Om du läst artikeln ordentligt hade du vetat att barnet var undernärt och (också) behövde annan mat. Alltså misskött.

  9. madelene

    Har en fråga som kanske inte just du har erfarenhet av, men kanske nån av dina läsare.
    Har en 15-månaders som var sjuk väldigt ofta förra vintern och våren, därav kom han aldrig riktigt igång med vanlig mat. Så jag har ammat på fritt för att han iallafall ska få i sej nånting, som en livlina liksom. Det räcker inte, han är liten och smal, vikten ligger långt nedanför bvcs viktkurvor.
    Men han är inte intresserad av mat alls! Majs och ärtor går ner, likadant med frukt o nån macka ibland. Annars är det tvärstopp!
    Nu kommer påtryckningar från sjukvården att jag måste sluta amma! För hans skull, för att han ska bli riktigt hungrig och vilja äta vanlig mat.
    Men detta tvång går emot allt jag står för som förälder. Vet inte vad jag ska ta mej för istället för amingen. Napp o flaska ratar han. Ska jag locka med ärtor varje gång han vill amma? Det funkar ju inte. Och själva känslan av att ha ett tvång hängande över sej. Det är en stor sorg, jag är inte redo på kommando, han är absolut inte redo! Det är inte såhär det skulle avslutas.

    1. gabriellajoss

      Nej men åh så hemsk 🙁 vilken otroligt jobbigt situation. Jag hade fortsatt att amma iallafall men försökt lura i annan mat på något vis.. Tror inte det kommer att hjälpa att ta bort amningen utan snarare tvärtom.. Man ska väl inte behöva ”plåga” i barnet mat så att han/hon blir vrålhungrig och äter mat på grund av det.. Nej fy! Jag hade INTE gjort så oavsett vad dom hade sagt. Du känner ditt barn bäst! Be om en annan lösning och andra tips. Sök dig till amningshjälpens grupp på Facebook och kolla om någon där har tips? Är ändå 13.000 medlemmar och alla är ammande mammor/hjälpmammor. Så testa där! Och prata med vården igen och försök att få en bättre lösning 🙁 någon här i kommentarsfältet också har tips? Hoppas verkligen att det löser sig. Berätta gärna hur det går. STOR kram <3 och följ ditt hjärta fina du <3

  10. Emma

    Om det var det som hände nyligen så snackades det en hel del om detta, dock var det för att barnet inte gick upp i vikt å verkligen behövde mer än bara amning men mamman ville inte. Vilket då resulterar i barnmisshandel tycker jag.

    Tycker att det är sån hets å för mig känns det så överdrivet. Dem som inte ammar får höra varför dem borde ha gjort det. Dem som ammar, ammar för länge osv osv. Man gör som man känner själv känns bäst.

    Men för MIN del, så tycker jag själv inte att det är supermysigt att amma. Det finns stunder men långt ifrån alltid. Jag själv tänker att max till 1år vill jag amma sen får det vara nog. Å dem som ammar tills barn är 7år tex det tycker jag bara är sjukt. Då är det ju inte för barnets skull längre.
    Men sen köper jag inte att man ska amma för trygghetens skull. Vi är alla vanedjur å bröstet är ju en trygghet för att vi lärt bebisarna det. Men dem kan lära om sig att famnen räcker gott å väl.
    Känner bara att alla kan sköta sitt å göra så deras barn mår bra å får bästa förutsättningarna sen behöver det inte finnas svar på allt jämnt.

  11. Millie

    Det är fruktansvärt att man inte kan få sitta och amma framför andra, vad skulle vara problemet? Blir så frustrerad.
    Jag ammade bara min pojk i 3 veckor och dottern inte alls pga av olika problem men den första kommentaren jag fick när jag hade sonen va ”du kanske ska sätta dig i ett annat rum” alltså va??? Säger man så? Ska man inte kunna amma där sitt barn blir hungrig? Förstår att du blir ledsen, känner samma irritation. Kram <3

  12. Josefine

    Hon blev inte anmäld för amningen… Barnet var underviktigt, det ska anmälas om föräldrarna inte tar det åtgärder som krävs för att hålla barnet i normal vikt?

  13. Trebarnsmamma

    Mitt barn är 3 1/2 år och jag ammar fortfarande ett par ggr i veckan. Om någon påpekar det negativt så brukar jag säga att den dagen någon kan visa på att det är dåligt för mitt barn att bli ammad i 3-års åldern så kan jag lyssna. Men det finns faktiskt bara fördelar. Han är mitt tredje barn och de första ammade jag till de var ca 1 1/2 år då de själva valde att sluta och jag tror även att min son som jag ammar nu kommer sluta snart.
    Har också ammat mina barn var som helst när de var små och den mesta maten bestod av bröstmjölk, men försökt skyla mig med en filt. Ändå är man rädd för bittra kommentarer från folk men det har som tur är aldrig hänt.

  14. Helene

    Hej. Jag tycker också att amning inte borde vara ett problem. Mat, kärlek och tröst till sitt barn är ju nummer ett, alltid! Jag har bara en undran, ta det inte så hemskt.
    Varför tycker du att det är jobbigt att amma din son? Jag kan tro att folk kanske tycker att det är jobbigt för att de kanske känner att de visar mycket privata delar. Men du är ju väldigt odiskret med att visa dina bröst. Så då förstår jag inte. Hoppas du inte blir sur, menar inget illa.

  15. Sofia

    När en barnskötare anser att ett barn är undernärd pga att hon inte får i sig den näring hon behöver pga att barnet ammas mer än vad hon äter vanlig mat, det kan man väl inte kalla att barnskötaren ”lägger sig i”?
    Det är barnskötarens jobb att anmäla om ett barn inte får i sig tillräckligt mkt mat av sina föräldrar. Och tur är väl det! Annars kan ju barn få bli behandlade hur som helst av sina föräldrar! Så gränsen mellan omvårdnad och ”lägga sig i” är ganska tydlig i det här fallet.
    Mamman bekräftar ju tom att barnet nu äter mer och går upp i vikt.

    Jag tycker vi ska vara tacksamma övet skyddsnätet vi har och vara lite mer källkritiska till allt man läser

  16. Isabell

    Jag tänker såhär. Man kan tänka och tycka mycket om hur saker ska va och inte. Men de betyder inte att man måste slänga alla åsikter kring sig. Jag förstår att vissa har svårt att förstå varför man ammar en 2 åring, jag kan själv ha svårt att tänka så, men det är inte upp till mig, jag har inte med det och göra hur andra gör. Det är deras relation och dom vet vad som fungerar bäst för dom.

    Det är sedan fruktansvärt att man ska behöva va orolig när man är ute och behöver mata sitt/sina barn. Ska jag amma offentligt så vill jag känna mig trygg. Men de gör man inte riktigt. De är svårt att veta vad man ska göra åt de med. Jag är inte en av dom tuffa som bara vräker fram tuttarna för att ”jag vet mina rättigheter”. De är ju ändå en privat, fin och intim stund med sitt barn och man känner sig ju minst sagt kränkt om någon tränger sin integritet på det sättet.. 🙁

  17. Petra

    Tycker det är precis samma sak med ersättning om inte värre. Fått bh:n avsliten för att bli tvingad att amma. Fått höra att jag inte borde få ha barn för jag inte ammar. Att jag inte ger mitt barn det bästa osv osv osv..

    1. Amanda

      Ibland kan man inte amma. Min syster hade ingen mjölk pga en sak och kunde omöjligt amma. Min bonussyster försökte men det gick inte där heller så man ammar ju om man kan annars ger man ersättning

  18. Claudia

    Ohh fy vad hemskt.
    När min son föddes kämpade vi med amningen. Det sjukaste var att på självaste BB när jag ammade min son (en kamp) så kom en barnmorska o täckte mig för att en annan mamma skulle in (dela rum) mitt självförtoende o allt sjönk till 0. Förstår inte heller varför hon gjorde det. Kändes så himla förnedrande och blev så orolig och trodde jag gjorde fel. Helt otroligt att detta ens är ett problem för vissa människor. man blir som du skriver upprörd o samtidigt ledsen.

  19. Alexandra

    Jag har 4barn. Har bara kunnat amma de två sista. Den minsta är 4månader nu. Och jag kommer att amma så länge det funkar. Dock har jag varit väldigt osäker med att amma offentligt! Vet inte varför egentligen. Då det är det mest naturliga som finns. Men försöker förbättra mig på den fronten. För amma är ju smidigt! Du har alltid maten med dig! Och den lilla stunden man får med sitt lilla knyte är det bästa som finns❤️Kan inte i min mildraste grad fatta att folk kan ha ont av att!! Hallå eller?! De flesta har ju någon gång blivit ammade?

  20. Elin

    Har en kille som är några dagar äldre än Jason och har precis samma tankar och åsikter som dig! Amma är världens mest naturliga födokälla! Och den mysigaste ❤ ammar fortfarande min son och kommer fortsätta med det så länge han vill! Bästa nattningen ju! Kram

    1. gabriellajoss

      Så mysigt! Samma här 🙂 <3 det är så smidigt och enkelt! Och mysigt om det fungerar som det ska, kram kram <3

  21. Sofia

    Alltså jag tänker att man alltid bara för höra ena sidan i sånadär artiklar eftersom vården och socialtjänst har sträng sekretess men om vården anser att mamman måste sluta amma för sitt barna skull kan det möjligen vara så att mamman ammar sin tvååring när denne uppenbart behöver något mer för att må bra? Mat? Man vet ju inte men känns ju som många såna artiklar inte visar hela bilden så svårt för läsare att veta hur det egentligen ligger till.

    1. Cecilia

      Det finns nog ingen orsak att behöva sluta amma. Ingen. De flesta inom vården är inte amningsexperter. Man kan plugga skilt för att bli det.

    2. Becca

      Håller med Sofia! Om barnet dessutom ska gå på Fsk så kan det bli svårare att anpassa sig till den miljön och maten där+lite extra mammigt.. Becca pedagog fsk

  22. Lavendel

    Tycker folk lägger sig i alldeles för mycket. Förstår inte ens varför det ska behövas diskuteras, det ska tyckas så mycket om allt. Speciellt såna här saker.
    jag själv kan inte amma min lilla tjej, då ska folk tycka om det också. Vet inte hur många gånger jag fått känna mig otillräcklig och dålig för det, för att folk ska lägga sig i saker det inte har någon aning om.

    Mycket tråkigt.

    1. gabriellajoss

      Håller med om att folk lägger sig i FÖR mycket.. Alla borde sköta sitt! Hur man matar sitt barn är mellan barnet och föräldern. Kram <3

  23. Petronella Nordén

    Jag blev nekad att amma min 7 veckors bebis på GrandHotell i Halmstad orsaken var för jag inte var gäst där. Var ute på promenad och min son vaknade efter 3,5 timme utan mat. Sved i hjärtat när jag gick därifrån med en hungrig bebis :;( har skrivit om det på min blogg om du vill läsa hela händelsen.