frureinhold

Frureinhold

Annons

iPad vid matbordet, ja/nej?

Nu till ett ämne som verkligen går att diskutera. Det handlar om telefoner/ipads i samband när barnen skall äta. Chloe är snart 9 månader och äter nu enbart mat. Det blir alltså 4-5 måltider vid bordet varje dag. Chloe är ett riktigt matvrak, hon äter bra och hittills har det aldrig varit några bekymmer. Jag minns med Hailey var det större problem och många gånger fick det bli babblarna på mobilen trots att jag egentligen ville undvika. Men visst blir man lite frustrerad när barnen inte äter?!

Min fråga till er, är det ok med iPad/telefon vid matbordet eller borde barnen lära sig att äta ändå? Hur gjorde man förr innan telefoner fanns. HIT ME


  

Kommentarer
frureinhold

Kommentera

 1. Michaela

  Innan telefoner och iPaden fanns så satt man vid bordet och åt, normalt. Man får ha lite tålamod när det gäller små barn, men de saknar inget det inte vet om. Tycker det är ganska sorligt hur man kan över huvudtaget undra hur man kan klara sig utan elektronik.

 2. Carolin

  Jag vill inte ha mobil/surfplatta vid matbordet ! Då ska man äta i lugn och ro :). Med Nellie va måltiderna allt annat än roliga hon matvägra vid 6-7 månader redan :/. Testade sätta på Babblarna mot min vilja men de fungerade inte bättre de . Men alla gör vi olika :)!

 3. Emmelie

  Vår 5 åring har i fört telefon och padd förbid vid matbordet och jag tycker det är en ganska bra regel för det blir lätt annars att alla sitter och stirrar in i varsin skärm och det är ju inte värst trevligt eg. Fast å andra sidan hur många mammor och pappor läste inte tidningenvid maybordet förut?! Väldigt svår fråga och jag tror inget är rätt eller fel alla gör nog fet som passar deras familj bäst. Kram

 4. FruMichal

  Tycker det är upp till var och en. Vega tittade också ofta på Babblarna, medans Selma äter och ser glad IT utan padda/telefon. Vega åt om hon fick titta på Babblarna och då visste jag också att hon fick mat i sig och sov bättre, blev en gladare unge under dagen. Som någon annan skrev så är det ju som varje föräldrar väljer precis som med napp, samsova osv. Man vill ju sina barn bara väl och gör det inte för att skada dom. Vi gör många fel här hemma (i andras ögon). Jag samsover med Selma och har gjort det sen den dagen hon föddes. Som sagt, tycker var och en får bestämma vad som är bäst vid matbordet.

  1. frureinhold
   frureinhold

   Tusen tack för din kommentar och för att du tog dig tid att kommentera <3

   Jag tror som du att man skall göra det som funkar och känns bäst 🙂

 5. AKElander

  Jag ser ingen skillnad mellan att distrahera med iPad, böcker eller andra leksaker. Huvudregeln hos oss är dock att man äter utan distraktion men till kvällsgröten åker alltid iPaden fram så att jag vet att magen är full och ger en god natts sömn.

 6. mia

  När min 13 åring var ca 1 år så fick hon en period då Hon åt väldigt dåligt. Spelade ingen roll hur ”duktig” jag var. Först blev det många timmar kring att man ska sitta vid bordet utan tv. Efter någon månad av kamp och uteblivet resultat så föll det sej så att det blev några sena middagar framför tv-apparaten. Hon åt som en tok. Precis som att hon aldrig sett mat. Nu 13 år gammal så sitter hon så fint så vid matbordet och äter med oss andra. Så några månader framför filmer blev inget större problem när hon blev äldre.

  Nu med mobilernas intåg i familjen håller vi fortfarande stenhårt på att mat ska ätas vid bordet och utan mobiler. Förutom när det gäller en av sönerna som har högfungerande autism. Enda sättet utan flygande porslin är att han sitter vid sin tv på sitt rum utan någon annan. Han älskar oss för det och vi älskar lugnet som blivit vid bordet.

  Så trots all vår uppfostran när barnen var ett år så händer det saker genom deras liv. Gör måltiden till en glädje och rofylld stund. Om det innebär framför tv’n varje kväll i ett års tid. Ja men gör det då. Innebär det att man alltid sitter vid bordet med tända ljus, utan tv på. Ja men vad bra att det fungerar. Slutar det fungera.. Ja då är det bara att ändra så det funkar igen. Det viktigaste är att barnen äter, att familjen trivs, barnen mår bra, föräldrarna mår bra.

 7. Patricia
  Patricia

  Nu låter jag så diplomatisk, men jag tror inte att det finns ett rätt svar på det 🙂 Jag vet inte själv hur jag skulle hanterat det om våra barn krånglat med maten när de var små, man blir kanske så ”desperat” när ens barn inte äter.. Men så klart är det väl bäst om man kan låta ipads och mobiler hålla sig borta från matbordet 🙂 Inget friskt barn vill ju vara hungrigt dock, så tids nog äter de.

 8. Sandra

  Ett stort NEJ! Idag är visserligen mina tjejer äldre 6,7,8 år! Men tanken har aldrig ena fallit mig in. Hur klarade man sig innan ipadens värld? Hur gjorde våra föräldrar, nä lite tålamod och och mer jobb tycker jag allt fler borde göra!

  1. frureinhold
   frureinhold

   Tusen tack för din kommentar och för att du tog dig tid att kommentera <3

   Det är helt klart ett ämne att diskutera och det är kul att se allas engagemang 🙂

 9. Linda

  Absolut inte. Min dotter är knepig med maten och äter dåligt i perioder. Jag nojjar inte och pressar inte. Hon äter när hon vill ha och att alltid ta den lätta vägen ut tycker jag är fel. Vi sitter och pratar, busar och leker istället. Dock inga leksaker Men det är bara så vi gör hemma hos oss. Alla gör självklart som de vill..

 10. Anna

  Barn borde lära sig att äta utan att distraheras av en skärm, det tycker jag absolut. I vår familj ser dock verkligheten inte riktigt ut på det sättet. Vid kris gör man det som behövs, och idag är det väldigt smidigt med platta/telefon som ofta gör barnen väldigt medgörlig 🙂 Förr var det nog mer böcker och andra leksaker som låter/blinkar m.m.

 11. Aneliya

  Vi har inte behövt med sonen som nu är 4 år… får se hur vi gör med dottern som precis börjat med pure….. men jag tycker d e ok..

 12. Ilse

  Nej.
  Vill de inte äta så får de väl vara utan då, de flesta barn svälter inte ihjäl sig själva faktiskt. Då är det väl bättre att undersöka om barnet har något fysiskt problem än att plocka fram en telefon lr padda.

 13. Sofie S

  Nej tycker jag, varför ska man ha iPad eller mobil vid matbordet?
  Mina barn har ätit det dom velat ha när det varit mattid och har dom inte velat ha så mycket så har jag inte trugat dem.
  Man har olika aptit olika dagar det vet man ju själv

 14. Jennie

  Hemma hos oss är det inte okej, stort nej! Har en 3,5 åring och en 7 månaders som också äter alla sina måltider vid matbordet. 3,5 åringar får ha iPad Max 1 h om dagen och den lilla har inte fått se iPad eller mobil.

 15. Anki

  Jag vet inte, vi har än så länge hållit våran 8-månaders ifrån alla skärmar alltid och det har hittills funkar fint. Vid maten distraherar vi med leksaker när det behövs oftast äter han ändå. Men om det börjar strula när han blir äldre så vem vet..

 16. Lina

  För någon med barn som gillar mat är det nog väldigt lätt att säga NEJ, men när man sitter där och barnet är täckt i mat (liksom bord och golv) och har fått i sig 1/5 burk efter 40 minuter, då orkar man inte, särskilt inte när det är varje måltid. Min son är knepig med maten och jag ser hellre att han får kolla på paddan och får i sig sen lilla mat som går i hans mage utan bråk, så att han för det första blir mätt och för det andra får vi mer tid till annat och mindre frustrerad mamma. Han har fått kolla på paddan många, många gånger, och ibland behövs det inte alls längre under hela dagar. Det är ju inte paddan som krävs för att han ska äta, utan att han får något annat att koncentrera sig på. Ibland duger det med en burk att leka med. Böcker användes när jag var liten.

  1. frureinhold
   frureinhold

   Tusen tack för din kommentar och för att du tog dig tid att kommentera <3

   Känner igen det där, främst med min stora.

 17. Robin

  Både ja och nej. Vi använder det när inget annat funkar. Men det får inte bli en vana. Då är det främst vid frukosten.

  När jag var liten så lyssnade jag på såna där band *Pling* när du hör det här ljudet är det dags att vända blad, när vi inte åt.
  Och det är ju lite samma sak. Distraktion.

 18. Johanna

  Tycker faktiskt inte att det finns ngt som är rött och fel här, precis som vid användning av napp eller samsovning. Jag utgår från att varje familj gör det som passar dem bäst och som får vardagen att fungera just nu. Att kalla det lathet tycker jag är bra fräckt. Ingen har rätt att döma ngn annan för hur den de gör.!

  1. frureinhold
   frureinhold

   Tusen tack för din kommentar och för att du tog dig tid att kommentera <3

   Det har du rätt i, stt döma någon är inte ok !

 19. Tiina

  Jag använde mig av iPaden vid måltiderna med båda mina killar när inget annat funkade. Allt är tillåtet för att få dagen till att fungera.

Annons