Så långt ifrån prefab-semla du kan komma – Fru Magnolia

Fru Magnolia

Så långt ifrån prefab-semla du kan komma

Så långt ifrån prefab-semla du kan komma

Semmeldagen. Fettisdagen. Mumsardagen. En dag att fira. Jag upplever dock att köpesemlor i 99% av fallen är en stor besvikelse. Bullen känns icke-nybakad, grädden lite tillgjord(vad har dem blandat i?!?!) och mandelmassan mest som just en massa.  Jag är av åsikten att om man ska fira med just en godsak, se till att det är en godsak, och inte en princip du äter.  Om man nu ska äta semlor, välj en med omsorg, och se till att alla andra bleknar i jämförelse.

Men semmeldagen alltså. Och den ska firas. Med den godaste semlan som finns att uppbringa. Den hembakade.  En fluffig bulle som fått jäsa i lugn och ro, vispgrädde och hemgjord mandelmassa. Okomplicerad kärlek.  Jag slängde snabbt ihop en deg när jag kom hem från jobbet idag.  För jag var sugen på världens godaste semla, så långt ifrån prefab man kan komma.

 

Semlor, den bästa du smakat, cirka 12st

75g rumsvarmt smör
2,5dl mjölk
25g jäst
0,75dl strösocker
1tsk nystött kardemumma
1kryddmått vaniljpulver
2kryddmått salt
7dl vetemjöl

Blanda mjölken med kardemumma och vaniljpulver.  Värm mjölken till fingervarmt. Låt stå och låt kryddorna dra lite. Tärna det rumsvarma smöret till 1x1cm stora kuber. Smula jästen i en degbunke. Häll över mjölken och kryddorna. När jästen löst sig blanda ner alla de andra ingredienserna inklusive smörkuberna. Knåda i sisådär 10min till degen är smidig. Låt degen jäsa i 40min. Dela sedan degen i 12 delar och drilla bullar. Låt  bullarna jäsa i 30min.  Gädda bullarna mitt i ugnen på 225grader i 10min. Låt bullarna svalna på galler.

Mandelmassa, räcker till 10 bullar… kankse

100g mandlar
1dl florsocker
1tsk nypressad citronsaft (kan uteslutas)
1st äggvita

Mixa mandlarna till ett lagom fint mjöl. Jag gillar när det är lite grovt.  Ha sedan i övrig ingredienser och mixa en stund till. Ställ kallt. KLART!

Vispgrädde

Vispgrädde 40%
2krm vaniljpulver

Blanda. Vispa. KLART!

Montera med kärlek, och njut av en semla bakad med kärlek. Ska man fira, så ska det firas på riktigt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.