Fru Magnolia

Onsdag = Min lista över hur jag orkar vara mitt bästa jag när jag vabbar

Onsdag =  Min lista över hur jag orkar vara mitt bästa jag när jag vabbar

lista över hur jag orkar vara mitt bästa jag när jag vabbar

Mina barn är sällan sjuka. Vilket betyder att vi vuxna sällan behöver vabba. Men idag var det alltså dags att damma av de gamla ”vab-vanorna” och kavla upp armarna. Lillebror med svängande feber kräver sin pigga och tålmodiga mor.  Och om det är någon gång som man verkligen behöver ha en ängels tålamod och en kokerskas uppfinningsrikedom så är det just när barnen är sjuka. Men hur orkar man hålla fanan högt? Hur andra gör vet jag inte, men jag tänkte lista hur jag gör för att orka. Nu är jag än så länge endast inne på dag ett, men vis av erfarenhet så vet jag att jag måste börja ladda redan nu, för att orka hålla hela vägen in i mål. Och komihåg, detta är en lista över hur jag orkar vara mitt bästa jag när jag vabbar, din ser säkert helt annorlunda ut.

Planera
Skapa en översikt över dagens logostik redan på morgonen, eller kvällen före. Vem hämtar lämnar syskon?  Behöver vi få något handlat, och vem gör det? Hur ser tidsschemat ut? Alla behöver åta, inte bara den som är sjuk. Planera vad som ska ätas under dagen och du slipper bli stående med kylskåpdörren i ena handen och en chokladkaka i den andra. Skapa förutsättningar för att kunna göra det du behöver göra under dagen för att dagen ska gå runt utan att du, eller barnet som är sjukt, går under.

Ring en vän
Alltså, prata med en vuxen under dagen.  Om så endast i 2min (ibland fungerar det att chittchatta med en telefonförsäljare). Gör underverk för mitt sinne.  Sen kan det vara bra att ringa en vän och be om hjälp med logistiken. Det är väl ingen där ute som bangar för att ta en extra sväng förbi ICA eller hämta upp ett barn på vägen om en vabbande förälder ringer och ber om hjälp.

Mat, som sagt
Släpp alla hämningar. Det är okej att leva på luft och vatten när man är sjuk en dag.  Dag två funkar luft och saft bra. Men är man mamma som ska hålla tålamodet uppe så krävs det mer än så. Jag äter massor när jag vabbar, för jag vet att om jag inte gör det, och om det blir en form av flera-dagars-vabbande, så är det kört.  Ät klokt, men framförallt ät.

Egentid
Okej, detta kan låta så egoistiskt att det inte är sant. Speciellt när ens barn är sjukt. Men att gå på toa utan att stressa är en förutsättning för att jag ska fungera.  Är barnet okej med att du planterar om en pelargon, och du mår bra att få jord under naglarna. Gör det!  Jag gör det! (Här kastar jag in en brak lapp om att INTE påbörja några stora project, eller passa på att måla naglarna/vaxa benen… tänk ”jag ska kunna lämna detta och återkomma till det om tre dagar utan att det blir kaos….”) Det är okej att sova när barnet gör det, eller varför inte lyssna på en pod i lurarna när barnet lyssna på ljudbok. Egentid behöver inte vara att man är fysiskt långt ifrån barnet. Det handlar om att skapa förutsättningar för att ladda, vad jag behöver för att orka.

Gå ut!
Om det så bara handlar om att gå ut med soporna, eller som vi gjorde idag, tog en 5km med vagnen spelar ingen roll. Bara jag får komma ut och inte känner att jag måste skynda mig in. Jag är så glad att vi har kvar barnens vagn. Den är guld att ha när barnen är sjuka. Barnen mår bra av lite frisk luft och jag mår bra av att få röra mig lite längre än enbart mellan köket, tvättstugan och soffan.  Och ja, jag har använt den även till storebror, senast för 6mån sedan. Funkar finfint.

Tillsammanstid
Det är här jag lägger 90% av all tid under en vabbande dag. Jag bär, sitter brevid, baddar panna och är fysiskt nära.  Om planering, mat och egentid flyter på, blir tillsammanstiden så himla mycket trevligare. Att veta att ”jag kan ligga här bredvid dig och läsa ”Halvan kör rymdraket” femtielva gånger utan att krascha för jag har skapat förutsättningarna för det” är fantastiskt. Och det är det som gör att det ibland inte är helt fel att vabba enligt mig.

När mannen i mitt liv kommer hem
Nej, jag lämpar inte över hela hemmet på honom då. Kräver att han ska laga middag och tvätta tvätt. Skulle aldrig komma på fråga. Han har ju slitit med sitt hela dagen, varit inblandad i logistiken och säkert sovit lika kass som jag med ett febervarmt barn i mellan oss. Nej, när mannen kommer hem stämmer vi av. Vad behöver göras, Vad är viktigt. Vad behöver jag, vad behöver du? Och vad behöver framförallt barnen.  Det är här de intensivaste timmarna på dagen börjar. Middag, läxor, bada, badda panna… Men vi gör det tillsammans.

När barnen somnat
Summering av dagen. Planering för morgondagen. Och sen sängen. Vis av erfarenhet som kommer det komma en febervarm liten in till oss någon gång mitt i natten. Och då är det gott att ha sovit någon timme innan dess.

Kasta allt vad prestige är i väggen
Desscode: haremsbyxor och skitigt linne. Pyjamas på lillebror.
Status i hallen: skoinferno och hinderbana (sätter temat för resten av huset).
Nutritionsstatus lillebror: Risifrutti, rostbröd och …. en halv banan. Druckit bra!
Nutritionsstatus mor: Samtliga måltider korrekt intagna. Plus en chokladkaka och höga doser koffein
Lillebrors speltid: Alldeles för lång
Mammans skärmtid: Tycker inte vi räknar den idag
Antal duschar: Noll…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.