Martyna Anna – Mitt liv som snart tvåbarnsmamma

Martyna Anna

Annons

Vad behövs till en bebis?

Det där med vad man behöver att köpa innan bebisen kommer- den listan kan bli så sjukt lång! Det kan hamna en del onödiga grejer på den listan, men det är så individuellt för vad man har användning av och vad som inte riktigt behövs. Därför tänkte jag skriva om vad som verkligen behövdes här hemma när Elena föddes.

 

KLÄDER

Vi kan börja med kläder, det är ett måste såklart! Där får man utgå efter vilken årstid barnet ska föddas.  En del gravida shoppar loss, en del får ärva kläder efter sina syskonbarn osv. Både och är superbra. Köpa nytt eller begagnat- det spelar inte så stor roll (om man då inte styrs av ekonomi eller miljö- alla går ju efter sina egna behov). Men för bebisen spelar det absolut ingen roll. Inte heller färg, mönster eller märket spelar någon roll för barnet. Rätt storlek däremot! Vilka storlekar ska man köpa? Innan Elena föddes köpte vi det mesta i storlekar 56 och 62, några enstaka plagg i storlek 50 då min mamma höll på att övertala mig att vi behöver inget mindre än storlek 56 då jag föddes så stor (57 cm lång och 4050g lätt haha) så det inte finns någon risk att mitt barn kommer att födas liten. Och jag lyssnade på henne… Sen när Elena föddes fick min mamma själv springa till lindex och köpa lite kläder i storlek 44. Så typiskt! Det bästa är väl att köpa några plagg i varje storlek. Det som är bra med lindex storlek 44 är att deras bodys har en ‘förlängning’ så det kan passa en storlek 50 också. Och är det så att bebisen föds större så får man helt enkelt sälja vidare kläderna som man inte har någon användning av. Vad man också borde tänka på är att alla märken är olika i sina storlekar. H&M till exempel har små kläder och deras storlek 50 satt bättre på lilla, nyfödda Elena.  Samtidigt kan man köpa så som vi gjorde och be någon i familjen att vara förberedda på att bebisen kanske kommer att vara mindre och nån måste ta en liten runda till butiker och handla ett par mindre kläder när bebisen har tittat ut. Det vi använde oss mest av den första tiden var pyjamas, så det har vi köpt mycket av denna gången med. Att kläder sitter lite löst eller är lite stora gör absolut ingenting. Men de ska inte vara för små och sitta för tajt. Så ja, det är fritt fram- bara det är bekvämt för den lilla.

 

BLÖJOR

Det är samma sak när det gäller blöjor. Lite olika storlekar får man införskaffa. Exakt likadant som med kläder blev det för oss- vi köpte blöjor i storlek 1&2 av olika märke men det visade sig att Elena behövde preumaturblöjor i början. Vilket märke man tycker bäst om lär man märka när de väl har kommit i användning. Ett bra tips är att beställa hem några babyboxar, där brukar man få provförpackningar av blöjor. Sen får man det även när man väl är inne på BB. Eller ja vi fick det förra året- vet inte om det är så i hela Sverige.

 

SKÖTBORD

Är absolut inget måste! Vi tyckte att det var skönt att ha det. Har sett att många mammor har skötbäddar i tvättrummet eller i badrummet och det verkar vara en superbra lösning, men vi hade inte möjlighet till det så det blev ett skötbord som står i Elenas rum. BLÖJHINK- det är väldigt delade åsikter här. I början köpte vi vanligaste hink från ikea, men  eftersom att vi har en bit att gå med sopor och inte går ut med det varje dag utan varannan så upplevde jag att hinken började lukta illa och även att diska den hjälpte inte- doften satte sig i plasten. Så för nån månad sen köpte vi en Tommy Tippee blöjhink med refillers och den älskar vi. Men som sagt det är så individuellt! Vissa tycker att det är helt onödigt.

 

VAGN OCH BABYSKYDD

Här vill jag inte skriva för mycket då jag inte är nån vagnexpert och det finns hur många vagnar att välja mellan som helst! Om man väljer att leta vagn på blocket för 1000 kr eller vill ha en sprillans ny för 10 000-15 000 kr det är helt upp till var och en. Bara vagnen är fungerande och likadant med babyskyddet. Vi lyckades hitta vår drömvagn på blocken för 4000 kr, det var en Britax Smile 2. Sen köpte vi bara en babyskydd som passade vagnen. Nu måste vi ju såklart byta till en syskonvagn, men det kommer vi köpa av min svägerska.

 

SOVA, BADA och LEKA

Spjällsäng, madrass, madrasskydd, sängkläder, filtar – det är vad vi behövde. Och en babynest tyckte vi också var mycket användbar. En mobil ovanför sängen och en ovanför skötbordet tyckte Elena var väldigt roligt. Samma sak med babygym! Hon älskade det. Lite leksaker, nallar. När det kommer till lekmatta så köpte vi inte det utan vi använde en filt och där var hon med sina leksaker. BABYSITTER använde vi väldigt mycket ända tills hon blev typ 8 månader. Nu när hon rör sig runt i hela lägenheten tänker jag skaffa en lekhage. Man kan inte ens vända sig 2 sekunder för då är hon redan i andra ändan av rummet. Jag minns att jag tvunget skulle ha en MyHummy till henne, så vi önskade oss det. Det är en nalle med olika brusljud. Vi använde inte den så mycket och de är rätt dyra så det var kanske inget måste just med den. Men den är fin och kanske andra bebisen kommer ha mer användning av den. En badbalja, babyolja, babyduschgel eller vad det nu heter behöver man. Sen var det nog allt här.

 

BÄRSJAL

Är absolut ett måste om man frågar mig! Den har underlättat mitt liv sååå mycket! Elena blev så lugn när hon fick vara i själen. Jag kunde göra andra grejer för jag hade händerna fria. Vi bor på andra våning och med själen slapp jag dra ner vagnen från trappan varje gång vi skulle till bvc eller handla snabbt på coop eller bara gå till min mamma (då bodde hon också i Oxie). Det var det bästa köpet! Christian föredrar bärsele då att knyta själen verkar lite komplicerat tycker han. Men jag lovar- man lär sig snabbt att knyta den. Asså BÄSTA KÖPET!

 

AMMA och ÄTA

Amningskudde tyckte jag om, men inte en sådan som är fylld med små kulor, den var skitdålig. Det ska vara en fast, ‘tjock’ kudde. Amningsnappar är väldigt bra att ha hemma- de räddade oss för Elena kunde inte alls ta bröstvårtan. Det kändes som bröstvårtan var alldeles för stor för hennes lilla mun så nappar räddade oss då. Dock så sa dem på BB att när man använder sig av amningsnappar så dras inte mjölk från alla kanaler och det kan vara bra att pumpa för att undvika mjölkstockning (som jag ändå fick). Så bröstpump var också guldvärt! Jag lånade då en elektrisk bröstpump från min svägerska. Att pumpa gick jättebra. Tillslut delammade jag för jag ville inte att all mjölk jag har pumpat skulle gå till spillo och det fungerade rätt bra. Jag kunde liksom ha lite egentid eller åka och shoppa med mamma för jag visste att det finns mjölk i kylen som Crille kunde mata Ela med. Då behövs det nappflaskor. Innan Elena kom till världen köpte Crille champagnefärgade Twistshake flaskor som jag blev förälskad i! De var sååå fina! Men när det var dags för Elena att ta flaska så fungera det inte alls med just de flaskor… Så de bara ligger där i skåpet :(. Flaskor som fungerade bäst för oss var MAM Air och de använder vi fortfarande. Och sen när amningen slutade fungera så hade vi NAN Pro ersättning redo här hemma. Det gick smidigt att gå över till ersättning. Hon var mycket nöjdare, mättare. Så det är ett tips att vara förberedd och ha kanske 2 olika flaskor och en ersättning hemma för man vet aldrig hur det kommer gå.

 

Sen tycker jag att man borde ha en näsfrida, lite olika nappar, från olika märke, inotyolsalva, pysventiler- de saker användes mycket här hemma.

 

Har jag missat nåt? Det här tyckte jag var de viktigaste och nödvändiga saker här hemma, sen är ju alla bebisar olika och har olika behov.

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons