Frida Asp

Jag blir så ledsen

Såg att jag ännu en gång fått en kommentar på hur jag sköter livet som mamma och vilka beslut jag tar. Denna kommentaren handlade om mitt val, att Eira någon gång efter januari ska börja förskolan. Tänkte att jag svara dig här så du VERKLIGEN får svar, eftersom du låter väldigt chockad.

Malin
Efter årskiften redan?! Föddes hon inte i december?

Hej Malin! Att Eira ska börja förskolan efter årsskiftet är på grund av rad olika faktorer. Dels har jag det typ lägsta föräldrarpengen få jag inte hunnit jobba utan gick nästan direkt för att börja studera på högskolan. Sen måste jag gå klart min utbildning också, och den startar igen i januari. Det gör jag ju för Eiras skull, för att kunna få ett bra jobb. Andra faktorer så som att jag inte vill gå hemma längre än max 1 och ett halvt år då jag vill börja jobba och göra annat än att vara hemma. Jakob kommer ta över och skola in Eira och vara hemma med henne ca tre dagar i veckan i några månader efter. Jag tror också att för en del barn kan det vara bra att få stimulans, mer än vad jag kan ge henne. Att få träffa massa andra barn. MEN jag har ändå varit velig hur jag ska få ihop allt. Att bli gravid som 23 åring mitt i en utbildning är tufft nog. Men att få sådana här kommentar över något man redan har dåligt samvete för ibland….

Jag förstår inte varför du låter så förvånad i din kommentar? Att barn börjar förskolan efter 1 års ålder är inget ovanligt. Alla väljer vi olika utifrån våra förutsättningar, alla gör vi vårt bästa. En del vill vara hemma med sitt barn tills dom blir 3 och i mitt fall kan jag inte/vill jag inte det. Jag har ingen möjlighet att gå hemma i 3 år.

Jag blir uppriktigt ledsen av en sådan här kommentar. Sen blir jag arg och bara vill lägga ner bloggskiten och säga upp mig som mamma. För det är fan inte kul ibland, speciellt inte när alla har åsikter om precis ALLT. HUR man än gör. Nu har jag varit ledsen ett tag över kommentaren och tänker inte låta dig ta mer energi från mig. Jag försöker så gott jag kan att vara den bästa mamman till Eira, utifrån mina förutsättningar.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin (inte hon som kommenterade)

    Hur är människor funtade!? Vissa kommentarer är så himla onödiga!

    Min Adelina är född 7 januari och kommer skolas in redan i januari bara dagar efter hon fyllt 1 år, för oss är det inget konstigt alls. Jag ser det mer som en fördel än nackdel. Nu är såklart alla barn olika men av att dömma av barn i min närhet så ser jag en helt annan utveckling på barn som skolats in tidigt (1 år) än de som skolats in vid 3 år eller inte alls.

    Jag blev varslad från mitt jobb (där jag varit anställd 6 år) då de flyttade utomlands och nu efter mammaledigheten är jag arbetssökande och för att ha rätt till min a-kassa måste jag sätta Adelina på dagis då jag inte har någon närstående som kan styrka att de kan ta hand om henne. Så att jag måste skola in henne tidigt är inte ens en fråga om ett val, utan ett måste. Ska man behöva dömas för det?

    Men jag antar att de ”rika” kan .. =\

  2. Moa

    Usch ta verkligen inte åt dig. Jag själv har inte barn men trodde det var normalt att runt 1 års ålder börja på förskola. Tror det är bättre för barnet att träffa andra barn än sitta hemma med mamma till 3 års ålder.

    You go!!

  3. Malin

    Onödig kommentar, ,man bestämmer själv när man tycker att sitt barn ska börja. Vi tänker oss också att våran tjej ska börja i början på året(hon föddes i jan) och de är för attjag är sugen på att jobba igen. Jag är ingen sockan gå hemma bara..Jag har redan börjat jobba, så nu sommarjobbar jag i 5 v och pappan är pappaledig och de funkar ju de med:)

  4. Lollo

    Vet du! Den allra bästa tiden för ett barn att bli inskolad är mellan 1-1,5 års ålder! I våra grannländer får barnen börja vid 10mnd ålder. Men här i Sverige är det nån duktighetstävling om att vara hemma längst, sen ska en helst inte lämna på förskola varje dag och GU förbjude om ni inte hämtar Eira innan tre på eftermiddagen.
    Skämtåsido, jag har skolat in massor av ettåringar och allt handlar om att få en fin anknytning där barnen känner sig trygga sen kommer resten på köpet. Jag tror inte det kommer bli några problem för er.
    Kram Lollo (mamma och förskollärare)

  5. En annan Malin

    Jag ska också skola in min son nu, han är 1år och 1 månad första dagen vi börjar inskolningen… En vikarie sa en gång att hon tyckte de var lite tidigt så har tänkt och tänkt, men nej jag tänker inte vara hemma längre.. Det är synd man ska få så dåligt samvete för vad andra tycker! Jag tror han är redo, jag ska i alla fall börja plugga!! Nu ska jag göra något för min skull!! Kämpa på Frida!!

  6. Amanda

    Min som föddes den 24e December så våra barn är jämngamla. Han ska också börja på förskolan efter årsskiftet. Är i samma sits som dig, pluggade innan jag blev gravid och inte jobbat innan jag började plugga. Alltså kan inte jag vara hemma längre, men det vill jag inte heller, ett år cirka för mig är lagom. Min sambo ska vara pappaledig ett tag och skola in honom när jag går tillbaka till plugget. Jag ser förskolan som något väldigt positivt (pluggar till förskolelärare hehe), men även innan jag började har jag alltid tänkt och tyckt positivt om förskolan. Alla är olika och man har rätt till sin egen åsikt. Skit i vad folk kommenterar och tänk på att du är den bästa mamman åt DIN dotter. Tror aldrig jag fått så mycket åsikter och pekpinnar ifrån folk, både positivt och negativt(mest negativt), sedan jag blev mamma. Försöker att inte ta åt mig och tänka att jag är den bästa mamman till min son.
    stå på dig Frida!! Kram

    1. fridaasp

      Tack för peppen! Jag brukar inte ta åt mig av folks åsikter men sen jag blev mamma sätter sig alla kommentar liksom. Försöker att inte ta åt mig, men svårt! kram

  7. E

    Jag tänkte också låta vår lilla knodd börja vid ca 1 års ålder. Så känn inte så. Vi är de bästa mammorna till våra barn! Kram till dig

  8. Madde

    Hej! Jag tycker du verkar hur bra som helst som person och som mamma!
    Tycker inte alls de är konstigt att du låter din dotter börja på förskola när hon är 1 år + 1 månad. Tror (vet!) att många barn uppskattar förskola till 1000, att få vara med andra människor, andra barn och lära sig massa nytt som en förälder hemma inte kan. Tror faktiskt också att barn behöver träffa andra barn, lära sig massa kring det också.
    Ta inte åt dig av alla elaka kommentarer. Säkert en astråkig mamma som kommenterar som själv aldrig lämnat bort sitt barn, aldrig förskola och alltid varit hemma = hon har tappat bort sig själv och blivit bitter och får ut bitterhet genom att kommentera din blogg. :-))

    Kram från en läsare!

    1. fridaasp

      Tusentack för kommentaren, jag tror precis som dig. Men inte lätt när man har dåligt samvete för allt och sen får man sådana här kommentarer. Men ähh.. Jag VET ju egentligen att jag gör det absolut bästa för Eira…Kram till dig och tack igen:)