Frida Asp

here we go again

Fick en härlig kommentar från en läsare. Tänkte att jag skulle svara på kommentar här, Kina:)

Första året är det väl ingen rekomendation från barnpsyk.
Barn behöver sina föräldrar. Känns som att det är sånt tjat om egentid m.m från många av dagens föräldrar. Livet förändras med barn, face it! Det blir inte tråkigare, men det förändras. Förstår inte att man vill lämna ifrån sig sitt barn flera dagar när inte ens barnet är fyllda året.

Tycker du har många bra funderingar och värderingar, oftast. men detta kändes inte ok. Men vi är klart alla olika!

Ha en trevlig dag!

Hej Kina! Hade du reagerat likadant om pappan ville åka bort och jobba i några dagar? Eller gäller det bara när mamman alternativt mamman och pappan vill vara borta en dag KANSKE två?

”Tycker du brukar ha bra funderingar och värderingar, men detta kändes inte ok” VAD är det som inte känns ok?

Vi hade tänkt lämna bort Eira till antingen Jakobs familj eller min, där hon har Max och Elsa runt sig som hon ÄLSKAR. Sin farmor/mormor och alla andra mostrar/morbröder/farbröder. Tror du hon hade farit illa av att vara kring folk hon älskar att vara omkring i ett dygn? Vi har testat redan att hon sover hos sin mormor. Och andra har nattat henne, det är INGA problem för Eira. Och jag får sova en natt, och njuta av en dag med min kille, samla energi? Tycker du vi är sämre föräldrar för att vi vill göra det ett dygn?  

Man har olika behov som personer, en del behöver inte alls någon egentid och en del behöver faktiskt lite, precis som du skriver: alla är vi olika:) Du verkar vara en sådan person som inte behöver det. Grattis! Vad skönt! Att man 2016 ska behöva förklara och försvara sig när man vill få egentid en helg med sin kille, RING SOC! RING BARNPSYK!!

Jag tror om man INTE värnar om sin relation med sin partner JUST under småbarnsåren är risken stor att man inte orkar fortsätta hålla ihop. Precis som min pappa sa: Hade vi inte varit så bra på just DET, egentid så hade vi aldrig orkat hålla ihop i 27 år… VÄRNA OM EGENTIDEN.

Vi kan säga såhär Kina, vi får se om 20 år om Eira blir en mördare pga vi lämnade bort henne ett dygn hos sin familj. Ha du också en trevlig dag! 🙂 MVH världens sämsta förälder som vill ha egen tid 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Halloj! Nu när väl kommentarerna är igång så kan väl likaväl jag lägga en. Vill inte ”skydda” någon med min kommentar men jag tror inte Kina menade något negativt med hennes kommentar? Jag får inte den känslan av att hon skuldbelägger en snarare att hon ger sin syn,vad hon tycker.

    Tror hon reagerade på att du skrev att du ville iväg utomlands i flera dagar och lämna barnet idag, när hon inte är fyllda året. Att lämna en bebbe 1-2 dagar är ju skitsamma men går jag personligen hade inte velat vara borta i en vecka. Den solsemestern kan man ta sen när bebisen är >1. Men detta är min åsikt och ta det ej fel. Känns det rätt för er att lämna bebis så ska ni självklart göra det.

    Tror som sagt inte att hennes avsikt var att vara dryg, du bad om andras åsikter och åsikt fick du. Alla vi människor tycker olika så det är ju bara kul att bolla olika tankar och idéer!

    Allt väl!

    1. fridaasp

      Då tycker jag du ska läsa hennes kommentarer igen, inte särkilt trevliga alls. Skrev inte att jag ville vara borta en vecka heller skrev en helg, MAX 🙂 Tycker med en vecka är lite för länge innan 1 år fyllda.

      Detsamma!kram

  2. Hekla

    Halloj Frida!

    Kikar in på din blogg nästan dagligen och tycker den är super härlig! Älskar att du vägrar finna dig i familjemönster a là 50-talet.

    Mina föräldrar fick mig när de var 22-23 år, och hör och häpna, de lämnade bort mig en heeeeel vecka till mor- och farföräldrar när jag var runt ett-två år gammal för att åka på semester. Jag är i dag 22 år gammal och det är inget vidare fel på mig direkt.

    Tråkig inställning att man sätter relationen helt och hållet åt sidan bara för att man skaffa barn. Jag tror att barn har det absolut bäst om föräldrarna har en bra relation. Och jag tvivlar på att man kan ha en bra relation om man inte vårdar den. Får panik över människor som skuldbelägger föräldrar för att de vill ha tid för sig själva ibland också. Man fortsätter trots allt att vara en människa även efter att man blir förälder.

    Undrar även hur man löser detta om föräldrarna är separerade, kanske till och med innan barnet föds. Kan då inte mamman (som antagligen har barnet mest i början pga ev. amning) lämna bort barnet till barnets pappa ett par nätter när barnet kanske kan flaskmatas också för barnet alltid bara varit med mamman?! Jag tänker att det blir lite samma sak som att då lämna bort till mormor eller liknande, alltså en vuxen som inte är lika mycket med barnet?

    Åk iväg och mys med er! Det tror jag både du och Jakob mår bra av och lilla Eira också som blir ompysslad av alla släktingar! 🙂

    Mvh, Hekla

  3. Anna

    Hej! Jag är ensamstående på heltid och har därför ingen aning om hur det hade varit att vara två om ett barn MEN jag kan tänka mig om jag hade haft en partner att ”skälla” på hade jag nog gjort det vid vissa tillfällen, man blir ju inte direkt gladare av sömnbrist osv…(nu menar jag inte att jag tror att ni skäller på varandra men tror du förstår hur jag menar haha) Tycker ABSOLUT att man kan lämna sitt barn till en nära familjemedlem eller vän där man vet om att barnet känner sig tryggt, för att åka iväg och ”vårda” sin relation och bara få vara med varandra. Sen är det ju upp till varje förälder hur länge man känner att man kan/vill vara borta från sitt barn, men absolut att man kan lämna bort! underbart att det finns människor runtom sin mini som vill ta hand och passa ju 🙂

    1. fridaasp

      Åh hoppas du får avlastning också som ensamstående…all credd till dig som drar lasset utan partner! KRAM

  4. Lina

    Jag är en smygläsare som också bor i Jönkan har inga barn men jäklar nu kan jag inte vara tyst, tycker din blogg är grym du är ärlig med förlossning, amning och att de ÄR jobbigt med småbarn, har passat otroligt mycket barn och vet att de inte är så rosenrött som alla säger, så jäkla gött att läsa en ärlig blogg om att vara föräldrar! Som sagt brukar aldrig kommenterar men kände att keep up the good work och så gött med en ärlig blogg och ingen prettomamma som klankar ner på andra utan bara är
    Ärlig! ????????

    1. fridaasp

      TAAAAACK! Go du är 🙂 Man är inte perfekt, och jag är INTE perfekt..Men jag försöker och tänker att jag följer magkänsla och mitt sunda förnuft. Men att vara mamma är ICKE lätt! KRAM

  5. Irriterad barnsjuksköterska

    Kinna!:
    Att tillägga barnpsyk har inga rekommendationer att föräldrar inte ska kunna vara iväg något dygn då det finns trygg bas runt barnet. Däremot rekommenderar dom inte att lämna barn under 1år ifrån föräldrarna om det finns otrygghet i anknytningen vilket inte gäller i detta fall.
    Med vänlig hälsning,
    Ssk med specialist barnpsyk

  6. Malin

    Men oj, detta var det sjukaste jag läst .. Självklart ska man kunna ha egentid med sin partner och kunna lämna ifrån sitt barn ett dygn eller tre. Det skadar absolut inte barnen!

    Kina om du läser detta har jag en intressant fråga till dig. Tänker på de pappor som jobbar långt hemifrån veckor i streck och mamman är ensam med barnet, Vad säger du om det?

    Frida, du är en grym mamma och vad bloggen säger om dig är din kärlek till Eira större än något annat. Åk iväg med Jakob och NJUT, samla energi. Kan garantera att Eira aldrig ens kommer hinna förstå att ni är borta innan ni är hemma med henne igen. KRAM

  7. Elin

    Älskade Kina.

    Jag vet inte hur gammal du är, men samhället förändras (tack & lov..) folk är mer än bara mamma. Jag har inga barn men i detta fallet är det min systers blogg du kommenterar på, vilket är jätte roligt! Så skoj att du vill läsa hennes tankar om mamma livet! 🙂 jag hoppas att du trivs som mamma, & det är ju as gött att just du & din partner nöjer er med att vara ifrån ert barn Max en natt eller en kväll då & då. MEN…. Ja det kommer ett men!!! Du kan inte påstå att ett barn inte kan vara ifrån sina föräldrar mer än en natt innan dem är 1 år? Menar du att detta förstör bandet mellan barn & föräldrar? Kan inte ett barn ha band med mer människor än bara sina föräldrar? Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig för att låta trevlig mot dig. Jag tycker dina åsikter om detta är helt sjuka. Alla är vi olika (tacka gudarna för det).

    & till dig min älskade syster. ÅK PÅ EN WEEKEND!!!! Lämna eira hos mig, hos hennes mormor & morfar/ farmor & farfar. Hon överlever & dessutom får vi starkare band med henne!!! ❤️

  8. Kina

    Nu har jag ägnat mig åt att läsa ditt inlägg både här och på instagram. Och känner att jag vill ge svar, på tal!

    1- jag har aldrig skrivit att du är en dålig mamma?
    Det hittade du på alldeles själv. Jag tycker inte det.

    2- Skrev heller aldrig något om att det var pga att du va kvinna/mamma som jag reagerade. Hade resonerat exakt likadant om din sambo eller någon annan frågade, för du bad om åsikter och det fick du.
    Vilket uppenbarligen va svårt att hantera.

    Du skrev dessutom inte endast frågan om att vara iväg 1 dygn
    (det kom som ett sista alternativ) utan en resa på flera dagar, till ett annat land..?!

    Är ett jäkla gnäll idag över hur tufft det är som småbarnsföräldrar, det blir vad man gör det till. Inställning! Och sen krävs det såklart gärna 2 som delar upp barn och sysslor i den mån/tid det går.
    Egentid för mig idag, är att ge mig iväg och träna, shoppa, ett glas vin med vännerna, då barnet (för jodå vi har barn i nästan samma ålder som du) är med sin pappa. Och vise versa!
    Sen tar vi vara på tillfälle när barnet sover för ”vi” tid.
    Och vi har vart på fest, bio, middag utan barn. Men kommit hem och låtit barnet vakna upp med oss.
    Men flera nätter eller ett dygn. Nej.
    När vi skaffade barn visste vi att det skulle förändra livet.
    Och det första året speciellt. Barn behöver sina föräldrar!!
    Det finns forskning mm som säger att barn under ett år inte bör lämnas ifrån sina föräldrar hela dygn.
    Barnombudsmannen har bla. gett ut en skrift som används rådgivande i tingsrätter, där vårdnads- och umgängesdomar betr. barn till separerade föräldrar fastställs. Där uppges den gällande normen betr.
    ”1 år-1 natt borta från boendeföräldern” etc. Finns säkerligen en anledning till det.

    När våra föräldrar va yngre va det helt ok att röka och ta något glas dom gravid, så det är inte alltid föräldrar har rätt 😉

    Jag tror det mesta handlar om-
    Vilja, inställning och kärlek.

    Jag längtar också till att åka iväg med min man en weekend, men just nu fokuserar vi på vårt barn och hans första år.
    Vi har all tid i världen när barnen blir äldre. För de där ”jobbiga” småbarns åren tror jag mest är ett uttryck från trötta egoistiska människor som inte riktigt förstod grejen med att sätta en ny liten varelse till världen.

    MÅ GOTT!

    1. fridaasp

      Du behövde inte skriva det rakt ut,sättet du skriver på säger allt! Och jag kan ta åsikter, men jag tar inte att mammor klankar ner på andra på det sättet som du gör. Hade bara kunnat skriva att , nej vi väljer att inte lämna bort vårt barn innan 1 år. PUNKT. Och vadå ”när våra föräldrar var yngre var det helt ok att röka och ta något glas som gravid, så inte alltid föräldern har rätt?”…vart vill du komma med den informationen?

      Vi fokuserar också på vårt barn, självklart. Att vara borta 1 eller tre dygn, till Paris eller ”bara” Göteborg gör ingen skillnad. När du skriver ” jobbiga småbarns åren är ett uttryck från egoistiska människor som inte förstod grejen med att sätta en ny liten varelse till världen” förstår du då inte att det är att säga att VI är sämre föräldrar? Måste vara skönt ändå Kina, att du är felfri förälder. Som har helt rätt inställning till livet.

  9. E

    Känns så typiskt att vi som kvinnor ska bli skuldbelagda för sånt också (även om ni nu tänkt åka båda två). Åk för fan! Njut! Tänk vilka glada och utvilade föräldrar Eira kommer ha när ni är tillbaka. Som saknat henne och är fyllda med massa ny energi. det om något uppskattar ett barn. På köpet får hon gos med familjen och blir säkert riktigt bortskämd. Ett barn kan ha fler än sina föräldrar som viktiga anknytningspersoner enligt anknytningsteorin och att ni ger er dotter den möjligheten att få knyta an till så många är jättebra, så Kina kan äta bajs imo 🙂

  10. Frida

    Gott snack! Bara gört, tror precis det är som du skriver, värnar man inte om egentid NU som håller det inte i det långa loppet, helt säker! Åk, och NJUT! Eira kommer må som en prinsessa hos familjen!