Frida M Thornberg

Guide till Berlin – family edition

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berlin 2003

Året var 2003 och jag gjorde en utbytestermin i Berlin. Jag delade en tvåa på allra bästa adressen med min vän K. Vi pluggade knappt en endaste timme. Vi satt i vårt fönster ut mot gatan, där alla sköna Berlin-människor strosade förbi. Vi drack väl en flaska rött i vanlig ordning. Och så sa vi till varandra: ”Plugga. Det kan vi göra när vi kommer hem. Vi är inte här för att sitta inlåsta på ett bibliotek. Upptäcka Berlin och lära oss om livet däremot. Det MÅSTE vi göra här och nu!”

Så vi sa upp oss från en massa kurser.

Och så upptäckte vi Europas coolaste stad tillsammans istället!

Sedan dess har min kärlek bestått. Jag har återkommit näst intill varje år under denna 12-årsperiod. Här bjuder jag på en blandad kompott av Berlinbilder och små tips, både för liten och stor!

Guiden är skriven sommaren 2013 och uppdaterad i juli 2015 och har lite familjefokus då jag får så många frågor om hur det är att hänga med kids här. Alldeles perfekt tycker vi. Vi har nu spenderat en vecka här hela familjen, sommaren 2013 och sommaren 2015. Hela familjen stormtrivs! Och drömmer om en egen liten lägenhet här i framtiden.

Berlin1

 

 

Berlin2

 

Berlin22

Berlin23

Berlin24


OMRÅDEN

Jag håller mig helst i gamla öst. Det är här jag tycker det är som bäst!

Mitte – Prenzlauer Berg är de områden jag gillar bäst.

Kastanienallee – Zionskirchplatz: mysiga butiker, barer och caféer. (På Kastanienallee bodde jag när jag bodde i Berlin!)

På Kastanienallee ligger ”Prater Garten”, en typisk tysk biergarten (sommartid). Mysigt med långbänkar och lampor i träden!

Kollwitz Platz: absoluta älsklingsområdet när det kommer till mysiga restauranger samlade kring ett torg. Gatorna kring Kollwitzplatz har fantastiska små pärlor!

Friedrichshain/Kreutzberg är också mysiga områden.

Om man vill ta sig till Väst så är Charlottenburg väldigt vackert, med många mysiga kvarterskrogar och småbutiker. Skippa Kurfürstendamm, i alla fall den jobbiga östra delen med alla ”vanliga butiker” och mängder av turister. Gå västerut på KuDamm mot Adenauerplatz och ta in smågatorna.

1

 ATT BO

Soho House Berlin. Helst kanske utan kids, men Soho House är alltid Soho House… Åh så härligt.

Cirkus Hotel. Bästa location, härlig Berlinkänsla och bra priser.

När vi reser med kidsen brukar vi hyra lägenhet. Dels för att det är ganska praktiskt med tre barn, men också för att jag ju älskar känslan av att ”bo i Berlin på riktigt”. Så kan jag blunda lite och låtsas att jag bor där igen, lite längre än en vecka. Det finns flera förmedlingar av lägenheter och de flesta lägenheter är gamla sekelskiftesvåningar som renoverats och har slipade knarriga gamla trägolv och vackra höga fönster. Kolla Air BnB!

Berlin5

Vår lägenhet sommaren 2013. Prenzlauer Berg.

Berlin13

 

Berlin7

Vår lägenhet sommaren 2015. Mitte.

ATT TA SIG FRAM I BERLIN

Det är verkligen enkelt att ta sig fram kommunalt i Berlin. Det finns både tunnelbana (U-bahn), spårvagnar (Tram), pendeltåg (S-Bahn) och bussar. Personligen gillar jag att gå mycket i en storstad, men med barn får man ju åka lite mer och vi försöker åka spårvagn så ofta som det går. Härligt färdmedel!

Berlin20

 

MARKNADER
På söndagar är ALLT stängt, till och med mataffärer. Museeum är öppna. Dessutom är söndagar den stora marknadsdagen. Jag rekommenderar marknaderna på Arkonaplatz (Prenzlauer Berg) och Boxhagener Platz (Friedrichshain) men det finns hur många som helst.

Berlin12

 

Berlin14

 

Vid marknaden på Boxhagener Platz är det gatumusikanter i varje hörn på söndagarna. Jag älskar’t!

Berlin18

 

Berlin19

 

LEKPLATSER

Vi har nog besökt östra Berlins alla lekplatser… Nej, inte direkt, men massor. Och det kryllar verkligen av dem. Nästan en i varje kvarter.

Här kommer några tips:
Folkspark Friedrichshain. I denna enorma gröna park finns säkert 6-8 lekplatser samt stora gröna ytor att springa av sig på. Allra bäst gillar vi den i sydvästra spetsen där det även finns vattenlek för varma dagar. Precis i närheten ligger även ”Märschenbrunnen” (sagobrunnen) som är mycket spännande.

Spielplatz Kollwitz Platz: kring denna lekpark finns mängder av urmysiga restauranger och små barer. Perfekt att gå hit på kvällen, äta en trevlig middag och sedan leka av sig lite på den roliga lekplatsen mitt på torget. Och sedan ta en kvällsglass på Cuffaro innan hemgång.

Spielplatz Blue Mountains, Weinbergspark: riktigt rolig lekplats, även för lite större barn. I parken finns även en yta för vattenlek, men just den delen är rätt dålig. Sedan finns det två restauranger i parken.

Spielplatz Monbijoupark: grym lekpark helt enkelt!

* Spielplatz Arkonaplats. Superkul!

Berlin15

11

 

Berlin3

 

ATT GÖRA

Berlinmur

Ta pendeltåget till Ostbahnhof och promenera utmed 1 km som är bevarad av muren och smyckad av konst. “East Side Gallery”. Ta höger över bron mot Kreutzberg. Gå till urhärliga Freischimmer för brunch/Lunch eller en drink.

7

Besök Hackescher Markt och Hackescher Höfe, med världsmysiga små gårdar med butiker och några restauranger. Dessa gårdar är extremt fint renoverade och så vackra. Men missa inte gården lite till höger om de flotta. Den är orenoverad och påminner om historien. Jag gillar den gården mest.

Ät frukost ute! I Berlin har man verkligen en frukosttradition som jag älskar. ALLA, gammal som ung, äter frukost ute på helgerna. Och frukostarna på restaurangerna/caféerna är grymma och serveras ofta fram till 16 på eftermiddagen.

15

Gå på alla små mysiga gallerier och små konstkollektiv på och runt omkring kring Auguststrasse. Och drick Latte Macchiato på något av alla mysiga små fik där i krokarna.

10

Kolla på allt som finns kvar i Berlin som inte finns någon annanstans. Som kanske inte är vackert, men genuint och unikt. Som två fotoautomater bredvid varandra ute på en gata bara så där. Och som faktiskt någon använder (ser du fötterna i den vänstra?). (Vem gör det annars i dagens läge där man så enkelt kan vända på kameran i I-phonen och ta en bild på sig själv?). Och jag älskar det såklart.

Legoland Discovery Center Berlin

Berlin_Lego1

Berlin_Legoland2

Vid Potzdamer Platz finns Legoland Discovery center Berlin. Jämför inte med Legoland i Danmark. Absolut inte.

Men här finns ganska mycket kul för den som gillar Lego. Missa inte biofilmen i 4-D. Köp inträdesbiljetter på nätet, nästan halva priset mot om du köper i kassan på plats. Ta inte för varma kläder och ta med vatten för det är VARMT!

SHOPPING

Berlin är en stor storstad där ALLT finns. De vanliga butikerna är ju inte så spännande, men strosa runt i Prenzlauer Berg och Mitte och gå in i alla små urmysiga butiker som finns, alldeles genuina och går inte att finna någon annanstans.

Berlin6

Berlin25

 

Berlin21

Berlin11

SVALKA SIG MED BARN

Är man i Berlin med barn, mitt i sommaren i 30 graders värme, så kan man behöva svalka av sig. Detta görs med fördel på Kinderbad Monbijou Park, på Oranienburger Strasse. Grymt centralt läge. 11 Euro för hela vår familj. Som hittat.

14

5

 

Sommaren 2013.

Sedan svalkar man sig såklart ofta med en glass. Och gärna på någon av alla riktigt bra glasställen. Som här på Weinbergsweg. Eller lilla hålet i väggen, ”Cuffaro”, vid Kollwitz Plats, där samma glassgubbe jobbat i alla 12 år jag hängt i Berlin.

Berlin5

Sommaren 2015.

BERLIN ZOO

Berliner Zoo ligger vid Zoologischer Garten på Västsidan. Billigt inträde och ALLA djur du kan tänka dig att vilja se. Gillar dessutom att det inte kryllar av ”merförsäljning” precis överallt. Inte folk som säljer ballonger och klubbor och sockervadd och annat precis över allt. Fokus på djuren. Och inte minst den alldeles fantastiska lekparken. Kanske den allra bästa lekparken vi besökt någonsin.s

16

Sommaren 2013.

17

18

19

20

 

TIPS FÖR RESA MED BARN

 

Berlin16

Ha ALLTID med varsin påse med småsaker i till barnen. August har mest lego i sin påse och tjejerna Sony Angels och Petshops och tillbehör. Sedan kan de sitta och bygga små världar i evigheters evigheter och vill aldrig lämna restaurangerna. Mycket bättre än papper och pennor, tycker vi i alla fall!

Berlin4

Ett annat supertips! Har med ett par tunna saronger i väskan. Vi använder dem hela tiden. Att sätta sig på i en park. Att värma sig med om någon fryser. Att torka sig med om man måste ta ett plötsligt dopp… Tar ingen plats och väger ingenting.

RESTAURANGER

Berlin8

 

Berlin9

Förutom alla mysiga restauranger kring Kollwitz Platz så kommer här ett par tips!

Kimchi Princess: Koreansk restaurang som kryllar av coola Berlinmänniskor. Och sjukt god mat!! Skalitzer Strasse 36.

Transit: Asiatisk restaurang på Rosenthaler Str.68, stor innergård på sommaren, goda drinkar, mysig stämning. Smårätter, lite tapas-liknande, som man kryssar för själv på en liten lista.

Monsieur Vuong: Väldigt populär asiatisk restaurang på Alte Schönhauser Str.46, ofta kö utanför men man blir bjuden på grönt te i kön så det är bara trevligt att köa lite.

Berlin10

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viel Spass in Berlin!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Herre, en så härlig guide och jag är toksugen på stadssemester just nu trots mitt i sommaren. Efter veckor på vift i södra Frankrike och mängder av timmar på diverse barnparker (Vimmerby, Kolmården osv) så är iof den tysta innerstaden rätt härlig men några dagar i Paris, Berlin eller någon italiensk härlighet hade inte varit dumt att ha planerat in 😉
    Nu är det häng på museum, träffa vänner, parker och fix hemma som gäller till återgång till nytt jobb efter föräldraledighet som väntar.
    Hoppas ni har en härlig vecka!
    Kram och tack som alltid för härlig plats här hos dig.