FRENNIFER.se

Alternativ till välling?

semper

Den senaste veckan har varit en spännande matresa för Wilhelm. Vi har testat massor med nya smaker och det mesta har varit gott som det verkar – han bara gapar och gapar efter mer.

Jag har börjat fundera på vad vi kan ersätta ersättningen med. Han äter ju Althéra som är mjölkproteinfri ersättning. Jag tror att det vore skönt för honom att få något på kvällen som han står sig länge på för som det är nu vaknar han ett par gånger per natt och snuttar på ersättningsflaskan.

I veckan köpte jag ett paket välling trots att jag hela tiden har sagt till Jennifer att jag tycker att vi ska hålla oss borta från det – jag var ju ändå tvungen att testa… Resultatet var positivt och han sov betydligt bättre, men problemet är ju bara att vällingen innehåller mindre näring än ersättningen med skillnaden att den tar längre tid för kroppen att bryta ned. På så sätt håller han sig mätt litet längre.

Tyvärr innehåller välling bara en massa skräp. Det är verkligen junk food på flaska och det är nästan bara vi svenskar som häller i våra barn välling. Det är ju onekligen smidigt för oss lata föräldrar och kanske är det någon sorts kvinnlig frigörelse som ligger bakom att det har blivit så populärt. Vad tror ni?

Såhär skriver Matfusket om välling och det orimliga i att hälla i sitt barn maltodextrin:

Den här kemiska sörjan som kallas välling uppmanar det Nestlé-ägda företaget Semper att man ska introducera till sina barn vid 6-8 månaders ålder. ”Men den innehåller ju fullkorn och bör därför vara nyttig” kanske många tänker. Vi svenskar har tyvärr tagit oss ovanan att ge våra barn denna onaturliga välling i ett tidigt stadium. Men som tur är finns det vettiga alternativ.

Sempers välling innehåller bland annat fyllnadsmedlet maltodextrin som är en extremt snabb kolhydrat extraherad ur majs eller vetestärkelse (vilket kan skapa en tidig glutenintollerans). Det framställs genom en kemisk process där man genom hydrolys framställer ett aningen sött och smaklöst vitt pulver. När pulvret är färdigt i sin rena form tillsätts det i processad mat som bland annat chips, läsk, godis och välling(!).

Troligtvis tillsätts Maltodextrin för att den är extremt billig att framställa och ger barnet ett snabbt ”kolhydratsrus” och vilja ha mer, men som funktion i riktig mat eller dryck har den ingen vettig funktion. Maltodextrin påstås av flera kostrådgivare även vara beroendeframkallande och något som kan leda till sockerberoende i ung ålder. Vi hittar även bland ingredienserna palmolja som det behövs skövlas regnskogar för att producera, samt emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider). Låter det som något man vill ge det käraste man har? Vi skriver inte det här för att skapa en obehagskänsla eller dåligt samvete, utan vi vill öppna debatten och ifrågasätta om vi verkligen behöver det här.

Vad är då alternativet? Det går knappast att hitta som färdigt pulver i affären och kommer sannolikt att kräva en något större ansträngning från oss föräldrar, men det är det värt!

Det jag har hittat än så länge är äggmjölk. Det måste bli en variant som helst är utan mjölkprodukter för att undvika komjölksproteinet och förhoppningsvis tål W ägg. Vi börjar ikväll och hoppas på succé!

Här är ett recept som jag hittade hos Mariann. Är det någon som har testat eller som har andra bra idéer?

Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:

3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst. Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.

/ Fredrik

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.