Förskolemamman

Lära barn att vara kritiska

 

Barn och ungdomar som växer upp i dagens samhälle har andra förutsättningar än vad exempelvis jag själv hade när jag växte upp då den kultur som omger de ser annorlunda ut. De stora klädjättarna matar barnen med hur pojkar respektive flickor bör se ut samtidigt som sociala medier svämmar över med tips på hur man får den snyggaste kroppen.
Jag drar ofta mitt hår när brevlådan fylls med reklam från de olika klädjättarna och visar en bild som inte alls stämmer överens med mina egna åsikter. När jag ser den ena tidningsannonsen efter den andra som illustrerar bilder på kvinnor vars kroppar inte alltid stämmer överens med vad jag anser är en del av verkligheten kan jag antingen lägga mitt fokus och min energi på att bli upprörd över det jag ser eller kan jag acceptera att verkligheten inte alltid ser ut som jag önskar och istället lära mina barn vara kritiska mot det de möter.

Zlatan-Ibrahimovic_1549256

Jag tror att barn behöver uppmuntras till att våga ifrågasätta och reflektera kring sina och andras åsikter. En av de vanligaste kommentarerna ”Pojkar kan inte ha långt hår” brukar oftast resultera i ett mycket intressant samtalsämne där de inser att många av deras manliga förbilder faktiskt är pojkar med långt hår 🙂

I en perfekt värld hade det varit en större variation bland de kroppar som syns i media och de stora klädjättarna hade slutat dela upp sina kläder i olika barnkollektioner med hänvisningar till könen. Världen är långt ifrån perfekt och istället för att slita mitt hår och bli upprörd över det jag möter kan jag istället se det som ett lärandetillfälle. En tidningsannons kan utvecklas till ett intressant samtalsämne kring hur våra kroppar egentligen ser ut, ett reklamblad kan mynna ut i ett samtal kring om verkligen alla tjejer tycker om rosa eller om det finns tjejer som hellre vill ha den där t-shirten med stålmannen.

Våra barn kommer att fortsättas matas med influenser och intryck från det de möter i sin vardag, jag tror att det viktigaste är att lära de vara kritiska till det möter samt uppmuntra de att tänka ”fritt” och därmed rusta de inför framtiden.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.