Förskolemamman

”Den fula tröjan vill inte jag ha!”

IMG_0703

Julen är förbi och det har de senaste dagarna publicerats en del inlägg gällande om det är ok för barn att uttrycka sitt missnöje över de julklappar de får. Jag står fast vid att jag anser att alla har rätt till sina egna känslor och att barn inte kan rå för om de exemplevis blir besvikna över sina julklappar. Känslorna i sig är aldrig fel men det finns olika sätt att agera utifrån det man känner, det är här vi vuxna kan stötta och vägleda för att hjälpa barnet se situationen ur ett större perspektiv.

Barnet har utan tvekan rätt till sina känslor men samtidigt anser jag att det även är av stor vikt att barnet kan se att när en person ger en sak lägger hen oftast ner både tid och pengar för att köpa eller skapa någonting, som förhoppningsvis kommer att uppskattas av mottagaren. Om en person har lagt ner mycket tid, pengar och energi till att hitta en present som hen tror kommer att uppskattas av mottagaren är det stor sannolikhet att  personen känner sig ledsen och besviken om hen får höra hur ”ful” eller ”tråkig” presenten är. När barnet dessutom får en gåva av någon annan anser jag att det även är viktigt att som vuxen försöka få barnet att se det fina i gesten att ge en annan person någonting, att inte ta det man får för givet och försöka se handlingen i sig istället för att enbart fokusera på innehållet. Innebär detta att barnet inte får uttrycka sitt missnöje när hen får ”fel” present? Det finns olika sätt att uttrycka sitt missnöje på och man kan både visa tacksamhet för den gåva man fått samtidigt som man förklarar att det inte var just den man önskade, det ena behöver inte utesluta det andra. Jag tror det är viktigt att vi vuxna försöker validera barnets känslor samtidigt som vi försöker vägleda och hjälpa de att förstå att även deras agerande kan få konsekvenser samt hjälpa de att se situationen ur ett större perspektiv.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.