Vem uppfostrar våra barn? – Förskolemamman

Förskolemamman

Annons

Vem uppfostrar våra barn?

039-Kopia-2-350x350

Något som ofta poängteras inom bland annat sociala medier är vikten av att föräldrar ska uppfostra sina barn så att lärarna kan ägna sig åt att “lära ut”, en del av mig ifrågasätter om detta ens är möjligt. Uppfostran och lärande är för mig två delar som går in i varandra och på sätt och vis bildar en helhet, det är en ständigt pågående process av lärande som inte upphör när mina barn lämnar hemmet på morgonen. Uppfostran handlar för mig om att den kunskap och utveckling barn kommer i kontakt med i mötet med andra vuxna, barn eller andra faktorer som får en inverkan på deras personlighet. Det är jag som förälder som förhoppningsvis lägger den viktigaste grunden och lyckas förmedla de värderingar som jag anser är viktigast i livet men att påstå att jag är den enda som uppfostrar mina barn anser inte jag är vidare realistiskt. De uppfostras av läraren som ber de ställa sig i kö på morgonen för att vänta på att få gå in och deras morföräldrar som ber de hänga upp sin jacka efter sig, de uppfostras av vännen som säger till de att det inte är snällt att ta den där leksaken och damen i affären som ber de plocka upp brödpaketet de råkade välta ner.

Jag ser inte uppfostran som något som enbart är knutet till föräldraskapet utan ett socialt samspel där man som vuxen försöker vägleda barnet genom livet. I min vardag uppfostrar jag ständigt olika barn både inom mitt yrke när jag exempelvis ber barnen vänta på sin tur när de har något att berätta vid frukostbordet, jag uppfostrar sonens kompis när jag ber hen att inte hoppa i vår soffa och jag uppfostrar det främmande barnet på lekplatsen när hen av misstag tar en spade som något annat barn leker med.

Det är kanske dags att vi börjar inse att uppfostran inte är någonting som enbart är knutet till relationen mellan barnet och föräldern utan något som genomsyrar alla de relationer som finns i ett barns liv och vardag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. maya

  Givetvis ska lärarna med tillrättavisa barnen. Men framför allt ska vi föräldrar inte lägga över allt ansvar på lärarna. Vi måste lära våra barn rätt och fel och något väldigt viktigt som att inte prata illa om andra och nedvärdera någons åsikt. Barn lär sig och tar efter oss vuxna så vi måste vara goda förebilder.
  Ha en fin kväll.
  Kram Maya

  1. Förskolemamman

   Tack för din kommentar 🙂 Vi föräldrar har självklart det yttersta ansvaret men jag tror vi måste börja se uppfostran ur ett vidare perspektiv.

   Det är jätteviktigt att vi som föräldrar är goda förebilder då barnen ärver vårt beteende. Vi kan prata oss blå om hur man bör vara men om vi sen inte efterföljer det blir det ganska lönlöst.
   Kram

  2. Förskolemamman

   Tack för din kommentar. Vi föräldrar har självklart det yttersta ansvaret men jag tror vi måste börja se uppfostran ur ett vidare perspektiv.

   Det är jätteviktigt att vi som föräldrar är goda förebilder då barnen ärver vårt beteende. Vi kan prata oss blå om hur man bör vara men om vi sen inte efterföljer det blir det ganska lönlöst. Jag håller med dig om att det är oerhört viktigt att respektera andras åsikter även när de inte stämmer överens med ens egna.
   Hoppas du har en härlig kväll.
   Kram

Annons