Förskolemamman

Framåtvända barnvagnar

medium

Det har inte varit lätt att försöka hitta en enkel vagn som samtidigt uppfyller våra krav och inte kostar alltför mycket, efter mycket övervägande beslutade vi oss för en Brio Spin som enligt mig är som en ganska klassisk sulky fast med swivelhjul istället för fyra stycken fasta.

Vårt beslut att införskaffa en sulky till dottern kommer innebära en väldigt stort förändring för henne, nämligen att hon kommer att få åka framåtvänt i barnvagnen. Jag anser att det optimala för små barn är att få möjlighet att se föräldern när de åker i vagnen, något som enligt forskning stärker deras språkutveckling samt har en positivt påverkan på interaktionen mellan förälder och barn. En del forskare hävdar dessutom att en del barn kan känna sig stressade av att åka framåtvända, något jag tror stämmer men som samtidigt beror på hur miljön runtomkring ser ut. När sonen var liten väntade vi länge med att vända honom framåt vilket berodde på att vi då bodde i en storstad där en vanlig promenad kunde innebära att man kom i kontakt med väldigt många intryck. En dag inne på köpcentrumet med människor som springer omkring, höga ljud och sorlet av människor samt starka ljus och mycket synintryck kan upplevas som stressande av både vuxna och barn. Idag bor vi i en mycket liten stad med lite trafik, lite människor och inte alltför mycket stressande intryck. Jag känner därför att det inte är lika viktigt att låta dottern åka i en barnvagn vänd mot mig, jag tror nämligen inte att hon kommer att utsättas för samma intryck som sonen gjorde när han var i samma ålder.
När det gäller hur barnets språkutveckling påverkas av vagnåkandet tror jag även här att man måste se till situationen och hur pass mycket vagnen används. När sonen var i dotterns ålder var jag fortfarande föräldraledig vilket resulterade i att han spenderade en hel del tid i vagnen när vi åkte/gick runt till olika platser. Dottern kommer spendera ca 10 minuter om dagen i vagnen samt på helgerna, något jag inte tror kommer påverka hennes språkutveckling varken positivt eller negativt då det rör sig om så pass lite tid. Hon kommer högst troligt även snart komma till en period då hon börjar vägra att åka i vagnen vilket resulterar i att den kommer användas ännu mer sällan. Jag tror inte att tio minuter i en barnvagn vänd bort från föräldern har någon större inverkan på barnets språkutveckling utan det viktigaste är hur man agerar under dygnets övriga timmar för att stärka språkutvecklingen.
Jag tror att det är positivt för barn att åka vänd mot föräldern så länge som möjligt men samtidigt måste man se helheten i situationen då det precis som med mycket annat finns många olika faktorer som spelar in.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.