Förskolemamman

Den odelade föräldraledigheten

002

När dottern föddes beslutade jag och maken oss för att han skulle ta över föräldraledigheten när dottern var ett år. Hans tid hemma med sonen blev en viktig erfarenhet för oss alla och då dottern fäste sig snabbt vid mig kändes det ännu viktigare att ge maken och dottern möjlighet att verkligen stärka deras relation.

Det är med stor sorg i hjärtat som vi nog får acceptera att var plan högst troligt inte kommer kunna genomföras och att maken eventuellt går miste om sin föräldraledighet. Jag önskar att dottern kom under en annan period då det nu är en tid då det händer oerhört mycket på makens arbetsplats, en tid då han minst sagt behövs och det investeras väldigt mycket i honom. Nya företag ligger i startgroparna och gamla avvecklas samt mängder av nya spännande projekt. Det är även en tid då vår ekonomi högst troligt blivit hårt drabbad av att låta maken gå hemma samt en tid då det är hans tur att göra ”karriär”.

Det är allas fulla rättighet att ta ut sina föräldradagar men i en del fall är det inte fullt så enkelt då det även måste fungerar för samtliga i familjen och på en del mindre arbetsplatser kan en föräldraledighet resulterar i att hela företaget blir negativt drabbat. Jag menar inte att man ska välja bort sin föräldraledighet pga det men de flesta människor känner trots allt ett visst ansvar gentemot sin arbetsgivare vilket blir större om det är ett litet företag där man kanske tom är den enda anställda. Det är lätt att ha åsikter kring hur andra väljer att planera sin föräldraledighet men i slutändan är det väldigt många faktorer som spelar in och tyvärr finns det många föräldrar som innerligt önskar att de kunde vara hemma men inte ser hur det ska gå att lösa.

Som det ser ut nu blir det jag som får fortsätta vara hemma under hösten och min förhoppning nu är att maken har möjlighet att ta ut föräldraledighet lite längre fram samt att dagarna inte hinner ta slut tills dess.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennie

  Vi märkte samma nu när Sebbe skulle plocka ut sina pappadagar i sommar. Som tur är får han 10% extra av staten. Jag håller helt och hållet med, ibland går det inte att göra som tänkt för den ekonomiska biten men det är värt mycket att papporna får se ”ledigheten” också.

  1. Förskolemamman

   Det är värt väldigt mycket för hela familjen men tyvärr blir det inte alltid som man önskar.

 2. Mammalola

  Håller helt med om att man får göra bedömningen utifrån sin unika situation! (och personligen tycker jag ju förstås det låter trevligt att du blir hemma även i höst 😉