Förskolemamman

Tygblöjor

IMG_8965

När sonen var liten fick jag upp ögonen för tygblöjor och efter ett tag var jag fast. Jag trodde aldrig att det kunde vara så enkelt att använda tygblöjor och det skiljer sig inte så mycket från engångsblöjor, skillnaden är att blöjan sköljs av och hamnar i en tvättkorg istället för i papperskorgen samt att jag inte behöver springa ut och slänga sopor flera gånger dagligen. Med de nya moderna tygblöjorna behöver det inte bli komplicerat och när det väl blivit rutin i användandet överväger fördelarna nackdelarna och har blivit ett självklart val i vår familj.

Jag önskar att jag kunde säga att vårt val att börja med tygblöjor till sonen grundade sig i en omsorg om miljön men med handen på hjärtat är jag inte den mest miljömedvetna och vet att det är ett område där jag kan förbättras avsevärt. Vårt val grundade sig främst i att vi behövde hitta ett sätt att underlätta för oss i vardagen, utan bil och med långa avstånd till närmsta butik var inköpet av blöjor ett projekt för sig. När vi dessutom insåg att det fanns massor av pengar att tjäna blev tygblöjorna ett självklart val. En genomsnittlig blöjperiod (3 år) för ett barn brukar kosta omkring 23000 kr enligt uträkningar, skiljer sig dock beroende på vilket märke man väljer samt när barnet blir blöjfritt. Den sammanlagda kostnaden för en hel blöjperiod om man istället väljer tygblöjor landar på ca 8000 kr, en uträkning som är baserad på om man enbart satsar på de dyraste modellerna samt räknar med tvättkostnaden. Den utgiften kan dock sänkas drastiskt om man väljer att investera i begagnade blöjor, billigare modeller eller använder blöjorna till flera barn. Tygblöjor har dessutom ett väldigt bra andrahandvärde då uppsugningsförmågan oftast förbättras när de används ett tag, det innebär att man med stor sannolikhet kan få tillbaka nästintill hälften av inköpsvärdet om man säljer de vidare efter blöjperioden.

Den ekonomiska aspekten är den främsta orsaken till att vi valt att använda tygblöjor även till dottern. En annan anledning är ett vi upplevde att sonen blev blöjfri relativt tidigt i jämförelse med andra barn, något jag tror kan bero på att det inte känns lika torrt med en tygblöja i jämförelse med en pappersblöja vilket uppmuntrar barnet att använda pottan istället. Jag tror dock detta är högst individuellt men förhoppningsvis något som resulterar i att även dottern uppmuntras till att kissa på pottan istället för i blöjan. Tygblöjor är dessutom skonsammare mot huden, innan vi bytte från engångsblöjor till dottern upplevde jag att hon drabbades av utslag och var ofta väldigt röd. Det är sällan man behöver smörja med salvor eller liknande när man använder sig av tygblöjor då många barn kan vara känsliga för de ämnen som finns i pappersblöjor samt att tygblöjor låter huden andas.

Sist men absolut inte minst så blir användandet av tygblöjor tillslut ett intresse och det är helt klart mycket roligare att sätta på dottern en klarröd blöja än en trist, vit pappersblöja. Jag kan garantera att min dottern har bland den sötaste, coolaste och mest färgglada rumpan i stan 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Förskolemamman

      Hej, jag tror jag köpte den hos Tuvellin men det är ganska länge sedan så tveksam om just det mönstret finns kvar. Blev en av mina favoriter pga mönstret. Hoppas du hittar en liknande.