Förskolemamman

Annons

Dags att gå vidare

Det har blivit dags att gå vidare och tacka Loppi för den här tiden. Jag har under en längre tid känt mig begränsad i bloggens utformande och längtat tillbaka till att ha full kontroll över bloggens utseende och funktioner.

forskolemamman

Det har varit en intressant tid på Loppi där jag kommit i kontakt med många nya bloggare och fått en hel del nya läsare (som jag såklart hoppas vill följa med mig på min fortsatta resa).

Ni hittar mig fortsättningsvis på

http://forskolemamman.se

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

En dag av lycka 

Blickar tillbaka på min dag tillsammans med barnen, en dag av glädje, utmaningar och fina stunder tillsammans. En dag då jag tog ett stort kliv i min personliga utveckling och ännu en gång utmanade mig själv och vågade gå emot min rädsla. En dag då jag gick utanför min trygghetszon för att våga prova någonting nytt. Jag har så länge jag kan minnas haft en tydlig bild av den jag tror jag är och vad jag kan, något som begränsat mig då rädslan för att misslyckas gjort att jag inte vågat prova på saker som legat utanför min trygghetszon. De senaste åren har jag dock insett att mycket handlat om den negativa självbild jag haft om mig själv och att jag kan mer än jag tror. Jag har kommit till insikt att tankar bara är tankar och det mesta är möjligt så länge man ger det en chans.

Sonen verkar även han nöjd med sin dag då den bjöd på ett mycket intressant Star Wars kalas där han fick möjlighet att leka med en hel del intressanta karaktärer.

När sonen var på kalas passade jag på att ta en fika med dottern, som mest verkade intresserad av att vinka och kasta slängpussar till de som passerade utanför fönstret.

Ikväll lägger jag mig med ett leende på mina läppar och en bubblande känsla av glädje i magen, tacksam över mina fantastiska barn och den resa jag gjort som äntligen kan få mig att verkligen njuta av livet.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Barns musikaliska förmåga

Jag anser att musik har en naturlig del av förskolans verksamhet i form av exempelvis trummor, maracas eller andra enklare instrument. På en del förskolor tar man det steget längre och lär barnen att spela på andra instrument som exempelvis fiol eller ukulele. Det är faschinerande och häpnandsväckande att se en tvååring behärska en ukulele eller en femåring spela på en fiol som om han aldrig hade gjort någonting annat. När sonen var två år lärde han sig spela sitt första instrument då det pågick ett projekt på hans förskola som kallades för ”Ukulilla”. Det var imponerande att se alla dessa tvååringar spela Ukulele och de tog verkligen samtliga föräldrar och pedagoger med storm.

051

När sonen var fem år blev det äntligen hans tur att ingå i den fiolgrupp som fanns på förskolan för de äldsta barnen. I början var jag mycket skeptisk till att han verkligen skulle lära sig spela fiol men även här visade samtliga barn upp vilken fantastisk förmåga barn har till att lära.

Jag har själv försökt mig på att lära mig spela gitarr i vuxen ålder men har än så länge varit ett projekt som oftast rinner ut i sanden. Det är svårt att hålla koll på alla dessa accord samt hur man ska placerar fingrarna vilket resulterar i att gnistan slocknar tillslut. Hur kommer det sig att barn verkar ha lättare för att lära sig spela nya instrument? Handlar det om ett annat intresse, en annan känsla för musik eller att där inte finns samma rädsla för att misslyckas?

Går det att på bara fem veckor få en grupp små förskolebarn, som aldrig spelat piano förut, att tillsammans framföra ett klassiskt stycke på en konsertscen? I Folksams projekt Mini Maestros tar en barngrupp från förskolan Klara i Stockholm sig an uppgiften. Tillsammans med dirigenten och tonsättaren Jan Risberg, musikpedagoger och förskollärare ger sig barnen iväg på ett stort musikaliskt äventyr. Ett äventyr som präglas av lust och glädje samt tron på barns stora förmåga.

 

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Rädslan för att bli sjuk

 

En av årets sjukaste månader har gått mot sitt slut men trots det känns det som om vi just nu befinner oss mitt i den värsta sjukdomsperioden. Jag ägnar mina dagar åt att torka näsor och frågar mig själv hur länge min kropp orkar stå emot sjukdomarna som viner runtomkring mig.

IMG_0058.JPG

Under en av dotterns sjukomgångar i höstas när hon somnade mitt på köksgolvet.

Mina egna barn klarat sig relativt bra de senaste månaderna och en del av mig går nästan och väntar på att dottern ska trilla dit igen. VAB finns definitivt inte med i min planering och minsta lilla hostning från dotterns rum ger mig en klump i magen. Hur länge kommer vi klara oss denna gången?

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Lära barn att vara kritiska

 

Barn och ungdomar som växer upp i dagens samhälle har andra förutsättningar än vad exempelvis jag själv hade när jag växte upp då den kultur som omger de ser annorlunda ut. De stora klädjättarna matar barnen med hur pojkar respektive flickor bör se ut samtidigt som sociala medier svämmar över med tips på hur man får den snyggaste kroppen.
Jag drar ofta mitt hår när brevlådan fylls med reklam från de olika klädjättarna och visar en bild som inte alls stämmer överens med mina egna åsikter. När jag ser den ena tidningsannonsen efter den andra som illustrerar bilder på kvinnor vars kroppar inte alltid stämmer överens med vad jag anser är en del av verkligheten kan jag antingen lägga mitt fokus och min energi på att bli upprörd över det jag ser eller kan jag acceptera att verkligheten inte alltid ser ut som jag önskar och istället lära mina barn vara kritiska mot det de möter.

Zlatan-Ibrahimovic_1549256

Jag tror att barn behöver uppmuntras till att våga ifrågasätta och reflektera kring sina och andras åsikter. En av de vanligaste kommentarerna ”Pojkar kan inte ha långt hår” brukar oftast resultera i ett mycket intressant samtalsämne där de inser att många av deras manliga förbilder faktiskt är pojkar med långt hår 🙂

I en perfekt värld hade det varit en större variation bland de kroppar som syns i media och de stora klädjättarna hade slutat dela upp sina kläder i olika barnkollektioner med hänvisningar till könen. Världen är långt ifrån perfekt och istället för att slita mitt hår och bli upprörd över det jag möter kan jag istället se det som ett lärandetillfälle. En tidningsannons kan utvecklas till ett intressant samtalsämne kring hur våra kroppar egentligen ser ut, ett reklamblad kan mynna ut i ett samtal kring om verkligen alla tjejer tycker om rosa eller om det finns tjejer som hellre vill ha den där t-shirten med stålmannen.

Våra barn kommer att fortsättas matas med influenser och intryck från det de möter i sin vardag, jag tror att det viktigaste är att lära de vara kritiska till det möter samt uppmuntra de att tänka ”fritt” och därmed rusta de inför framtiden.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera