Föräldrafitness

Stockholm Marathon 2015

Nu har det gått 24 timmar sedan jag gick i mål, mitt livs andra marathon och första Stockholm Marathon.

Efter att ha lämnat de två yngsta barnen hos mina föräldrar tog vi bilen till Fruängen och hoppade på tunnelbanan där. Jag kan aldrig riktigt säga innan ett lopp om jag har en bra dag eller inte, men jag var relativt utvilad efter nästan en hel natts sömn.

IMG_1893

Jag fasade lite inför regnet som skulle komma enligt alla väderleksrapporter. Det sista jag hörde var att det kanske inte skulle börja regna förrän vid 14:00 och då skulle ju den störa delen av loppet vara avklarat.

IMG_1894

Precis innan starten var det rätt behaglig temperatur, jag var lite lagom nervös.

Jag startade i grupp D och fick starta kl 12. Första 5 km gick lätt, jag tyckte att det var trångt fast att vi hade gott om plats att springa på. Vädret var perfekt och jag njöt av loppet. Den beryktade Västerbron var inte heller så jobbig som jag hade trott och jag var övertygad om att jag skulle klara loppet under 3:15. Strax därefter började det regna men det störde mig inte så mycket. Efter 15 km kände jag mig fortfarande stark men behövde kämpa på lite mer jämfört med innan för att hålla 4:10 tempo. Jag tänkte inte så mycket på att det regnade eller blåste och jag tänkte inte heller så mycket på att det var 27 km kvar.

Efter ca 2 mil när vi kom ut på Djurgården kändes det inte alls lika lätt längre, men jag hade ändå en bra fart och kunde glatt konstatera att jag sprang mitt livs näst snabbaste halvmara, under 1:30, fortfarande 4:12 tempo.

Vid 23 km började jag få ont i tån och det gjorde att jag började känna efter. Jag hade känningar i vaderna, lite ont i magen mm. Och jag var trött. Bara 19 km kvar…

Med vetskapen att jag bara sprungit 2 långpass (på mer än 25 km) visste jag att resten av loppet skulle kunna gå hur som helst men en sak var säker, det skulle bli svårt att hålla samma höga tempo. Vid 28 km, när jag fortfarande hade 15 km kvar funderade jag på att ta en taxi tillbaka. Mest för att det kändes som min tå skulle lossna, men även för att det inte var roligt längre. Men jag lovade mig själv att jag skulle ta en km i taget nu när jag ändå tagit med mig halva familjen till Stockholm, hur kul var det att åka hem utan att ha klarat mig igenom hela loppet?

Så jag kämpade på och tack och lov så fick jag nu springa bland publik igen, Djurgården var lite öde gällande hejarop och jag sprang mycket hellre upp Västerbron än att springa där. Det kändes dock inte som att jag sprang längre utan snarare gick fram. På något sätt fick jag nya krafter till den sista milen och jag kände hopp om att klara målet att springa under 3:15. Jag sprang på 3:12:58, det är 8 minuter snabbare än sist och då var Stockholms bana tuffare och kallare/blåsigare (just igår).

Väl i mål insåg jag hur mycket jag frös, vi struntade i att hämta min Finisher t-shirt utan skyndade ner till tunnelbanan för att åka hem till en varm bil.

 • Split Tid Sträcktid Plac.
  5K 00:20:51 20.51 38
  10K 00:42:00 21.09 38
  15K 01:02:57 20.57 37
  20K 01:24:41 21.44 41
  Halvmaraton 01:29:29 04.48 42
  25K 01:46:56 17.27 43
  30K 02:10:48 23.52 48
  35K 02:36:13 25.25 59
  40K 03:01:39 25.26 65
  Sluttid 03:12:58 11.19 71

Jag är riktigt nöjd med min prestation, jag hade helt klart behövt fler långdistanspass men hur jag än vridit och vänt på tiden så har jag inte hunnit med det, eller prioriterat bort dem för annat, som familjen eller att träna andra. Jag är stolt över att jag inte gav upp när orken försvann och jag är stolt över att jag prioriterat att styrketräna 2 ggr i veckan och på så sätt ha en kropp som klarar av den stora påfrestningen. Idag mår jag bra, stel och mör men det skulle vara konstigt annars.

Tack alla som hejade live och på sociala medier, det gör otroligt mycket för orken!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.