Föräldrafitness

Om ortorexi

Igår lyssnade jag på min favorit pod, Mat och Marginaler och i det senaste programmet intervjuas Lisa Jisei om ortorexi. Sjukdomen handlar till en början om en vilja att äta och träna hälsosamt, men sedan utvecklas sjukdomen till stor fixering och tvång vid hälsosam mat och överdriven motion. Allt annat än hälsosamt med andra ord. Lisa tränade 10 timmar om dagen och åt nästan ingenting. När hon fick ont i ryggen tolkade hon det som att hon var för svag och tränade lite mer.

Jag trodde nog att ortorexi handlade om att man ändå åt men då bara extremt hälsosamt, men så var det inte i Lisas fall då hon inte verkade få i sig så mycket energi utan mest koffein och värktabletter. Men sjukdomen kan nog uttrycka sig på olika sätt och det är därför den går under betäckningen UNS, ätstörningar utan närmare specifikation.

Lisa berättar att hon blir provocerad när personer i hennes omgivning frågar om hon inte ska äta en kaka och att hon ska behöva motivera varför/varför inte?. Varför frågar vi inte personer som röker eller dricker alkohol varför de gör som de gör?

Dessutom tror hon att det finns många sjuka människor som har ett behov av att visa på sociala medier  vad de äter och att det kan påverka andra ortorektiker. Jag håller dock inte riktigt med om påståendet ”Människor som inte har ett halvstört förhållande till mat har inget behov av att lägga upp sina måltider på nätet”, fast med det kanske hon menar om man väljer att lägga upp alla måltider. Jag lägger gärna upp bilder på något riktigt gott som jag äter för att tipsa andra.

I slutet av programmet tar hon upp att vikten av att tänka på mat att man äter för att orka träna och inte träna för få äta. Då jag själv haft ätstörningar för väldigt länge sedan (20 år sedan) så är jag glad över att se på mat på ett helt annat sätt, jag är lycklig över att mina hjärnspöken är borta och att jag kan njuta av all sorts mat och känna hur mat gör mig stark och glad.

Skärmavbild 2015-03-28 kl. 18.31.57

 

Bild lånad från Finska folkhälsan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.