Sämre immunförsvar under graviditeten – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Sämre immunförsvar under graviditeten

immunförsvar gravid

 

Jag kom på mig själv igår med att jag inte varit sjuk en enda gång sedan jag blev gravid, bara gravidtäppt men det har ju inget med att vara sjuk att göra. Då jag frågade på Facebook var buden lite olika, en del hade varit mer sjuka än vanligt och vissa hade inte varit det.

Med tanke på att mina barn varit mer eller mindre sjuka sedan jul så känns det väldigt underligt att jag klarat mig, för gravida blir lättare sjuka, det är ett faktum. Den stora anledningen till att vi lättare blir sjuka beror på att immunförsvaret förändras under graviditeten. Ett foster är ju delvis främmande för mammans immunsystem eftersom det till hälften ärvt sina gener från pappan.

Fostret riskeras att stötas bort, ungefär som ett transplanterat organ och en gravid kvinnas immunsystem har därför den svåra uppgiften att undvika avstötning av fostret. Samtidigt måste motståndskraften mot infektioner behållas, kroppen är verkligen fantastisk!

Dessutom har de flesta gravida ett sämre hb-värde vilket också påverkar immunförsvaret. Jag har alltid haft bra järnvärden, runt 140 så kanske har det spelat in. Jag äter inte så mycket kött men desto mer ägg, fullkornsprodukter, spenat och bananer.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.