Bäst före datum och gravad lax under graviditeten – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Bäst före datum och gravad lax under graviditeten

Jag är inte så kinkig med bäst före datum, jag använder ofta min lukt (har världens bästa luktsinne!) för att avgöra om maten går att äta eller inte. Fast under graviditeten har jag varit mer försiktig, nu köper jag inget som reas ut för att det är kort datum.

Det skrivs mycket om mat och matfusk just nu och enligt DN insjuknar fler av allvarliga smittor som sprids genom maten. I sallader och nötkött kan bakterien Ehec förekomma och en infektion kan i värsta fall leda till döden. På 8 år har man sett en ökning på drygt 119 procent i antalet fall av insjuknande.

 

bild från DN

För att livsmedelsindustrin ska hålla nere sina kostnader (de flesta vill handla billigt) så har hållbarhetstiderna på vakuumförpackad mat blivit allt längre de senaste åren. 4-5 veckor på vakuumförpackad fisk, som gravad lax, borde enligt Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet vara 10 dagar. Ju längre hållbarhetstid, desto mer hinner listeriabakterierna föröka sig och det är inte konstigt att fler och fler insjuknar.

Även om det är relativt få som blir sjuka (t ex gravida och andra med nedsatt immunförsvar) så är dödligheten hög.

Jag har ätit en hel del nyförpackad gravad/rökt lax under graviditeten men från och med nu ska jag titta lite mer noggrant på datumet, minst 3 veckor kvar till bäst före datumet är nog ett bättre riktmärke!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. minatraningstajts

    Blir så ilsk av sådant här fusk! Som tur är äter jag själv ganska få saker där det här spelar superstor roll, mest yoghurt och kött ibland då. Äter annars mer färska grönsaker och liknande och det är betydligt lättare att känna sig trygg med. Men suck. Det är tragiskt att det är så här.