Vegetarisk kost vid träning, del 2 – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Vegetarisk kost vid träning, del 2

Här kommer nu del 2, vilka vitaminer och mineraler en idrottande vegetarian bör “hålla ett öga på”.

image

Jag gillar den här kokboken, goda recept och bra fakta för dig som vill veta mer om hur du som är vegetarian kan få i dig av alla näringsämnen.

Järn, kalcium (för veganer), zink och B12 (för veganer) är näringsämnen som idrottare har ett ökat behov av samtidigt som de framförallt finns i kött- och mjölkprodukter. Jag skriver följande inlägg utifrån en vegetarian som äter mjölk- och äggprodukter och därför kommer jag inte nämna vitamin B12 och kalcium för de ämnena finna det rikligt av i mjölkprodukter.

Järn i grönsaker är svårare för kroppen att ta upp än det järn som finns i kött. Därför bör du tänka på att inte dricka mjölk, kaffe eller te till dina huvudmåltider. Vänta med kaffet någon timme efter maten. Ät istället en apelsin till måltiden då tar du upp järnet i de gröna grönsakerna, linserna och bönorna.

Zink hämmas också av flera faktorer i vegetarisk kost. Baljväxter och nötter hämmar upptaget men de innehåller andra viktiga ämnen för vegetarianer och därför bör du äta dessa livsmedel ofta. Lösningen är istället att mer livsmedel som innehåller zink än en blandkostare.  Fullkornsprodukter och frön innehåller mycket zink.

Slutsats: Är du vegatarian och idrottar, se till att äta fullkornsprodukter, frön, nötter, gröna grönsaker och baljväxter (ärter, linser óch bönor) varje dag.

Drick mjölk eller ät mjölkproddukter till frukost, kvällsmål och/eller mellanmål.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.