Frågor från matlagningskursen del 1 – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Frågor från matlagningskursen del 1

Barn gillar ju pannkakor, hur man kan få dem nyttigare? Riva ner morot och äpple är ju enkelt samt att servera frysta bär till. Men behövs inte protein också om det skall vara en hel måltid? Föresten, vad tycker du om frysta bär, är ju inte lätt att få tag i färska bär nu.

Svar: Det är jättebra att servera frysta bär till pannkakor. Ett tips kan vara att blanda ut dem med kesella för att öka proteininnehållet och mättnaden. Frysta bär är i princip lika nyttiga som färska då det finns bra nedfrysningsmetoder som bevarar näringen. Däremot är det tråkigt att de blir vattniga och man kan hälla över lite potatismjöl för att behålla vätskan i bären. Vill inte ditt barn äta bär så blanda ut sylten med bär, och öka bärmängden succesivt.

I pannkakor ingår ägg som är proteinrika så det räcker gott och väl för att täcka proteinbehovet den måltiden. Dessutom finns det protein i mjölet. För att få pannkakor nyttigare går det utmärkt att byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Vilken olja ska jag använda vid matlagning?

Svar: Rapsoljan är mer “stabil” för värme och fungerar bättre att steka i jämfört med olivolja som är känsligare. Använd gärna kallpressad olivolja till sallader och kalla rätter. Rapsoljan tillverkas bl a i sverige och är ett bättre alternativ ur miljösynpunkt.

Hur mycket behöver jag variera grönsakerna?

Alla barn gillar inte alla grönsaker, och är det en del som de gillar fortsätt med dem men servera alltid andra grönsaker bredvid, förr eller senare kommer ditt barn prova. En riktlinje är att servera en röd/orange grönsak, en mörkgrön och en gul under en och samma dag. Men äter ditt barn bara en del grönsaker var nöjd över det som barnet äter! Det ändrar sig ofta.

 

 Gurka innehåller 98% vatten, inte den bästa grönsaken ur näringssynpunkt!
 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.