Mat för barn under 1 år – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Mat för barn under 1 år

Idag var det äntligen dags för min första matlagningskurs. Vi tillagade en Thailändsk fiskrätt, en vegetarisk morotssoppa med äppelomelett och en citronkycklingrätt med parmesan.

Det var tre av rätterna i Mathems Matkasse vecka 48, vill du ha recepten finns de på hemsidan att ladda ned.

Mammorna har både småbarn och tonårsbarn och varje måltid justeras efter familjemedlemmarnas olika behov och hur man kan tänka kring proportionerna. I det här inlägget väljer jag att fokusera på barnen under 1 år. Babybetygen kommer senare!

Varje maträtt var beräknat till fyra personer, för ett spädbarn är det lagom med ca 1/10 del av den tillagade maten. Måltiden berikas med ca 1 msk olja av fin kvalitet (ex v kallpressad olivolja eller kallpressad rapsolja)

image

2 duktiga och hungriga åhörare, 9 månader gamla.

image

Det var inte första gången de här mammorna stod i ett kök!

image

Morotssoppa med smak av ingefära och lime tillsammans med en äppelomelett, omeletten är bra plockmat för barn i 9 månadersåldern. Den här rätten innehöll lagom med protein, fett och kolhydrater för ett barn mellan 6 månader och 11 månader.

Soppan var ganska tjock vilket passar bra för småbarn, för resten av familjen (barn över två år) går det bra att späda soppan med vatten. Vi tillagade soppan utan buljong och kryddade istället med timjan. Det går ju utmärkt att salta soppan då babyportionen tagits bort.

Portionen var näringsrik, dvs innehöll många vitaminer och mineraler däremot var den lite snål på järn, kalcium och D-vitamin. Dessa näringsämnen behöver barnet få i sig senare under dagen.

För att öka järnupptaget kan man prova att tillsätta lite messmör i omeletten (eftersom den ändå är söt av äpplena), samt använda gjutjärnsgryta.

Kalcium kan barnet få i sig genom att avsluta måltiden med lite yoghurt och bär eller ett glas mjölk. Det kan dock vara bra att tänka på att kalcium och järn konkurrerar med varandra och det kan vara onödigt att försöka tillgodose båda behoven i samma måltid.

D-vitamin finns det lite av i omeletten men inte tillräckligt. Det är tur att barnen får D-vitamintillskott för utan fet fisk är det svårt att tillgodose behovet.

imageThailändsk fiskgryta. Ganska bra fördelning av fett, men för mycket protein och för lite kolhydrater om man tar 1/10 av all mat och mixar den till barnet.  Ta ca 2/3 ris och 1/3 fiskgryta samt berika med fett för den optimala babymaten!

Bra konsistens för spädbarn, inget vatten behöver tillsättas. Den här rätten innehöll också bra av vitaminer och mineraler förutom järn, kalcium och D-vitamin. Fast att det är en fiskrätt (torsk) innehåller alltså rätten för lite D-vitamin. Fet fisk som lax, sill och makrill däremot innehåller mycket vitamin D.

Genom att tillsätta extra broccoli får man upp kalcium i måltiden.

Annars får man tänka på att servera något med mer järn (köttmåltid) vid ett annat tillfälle den dagen. Köpevälling och köpegröt är berikad med järn vilket kan vara bra att känna till. Små barn behöver mycket järn så dricker ditt barn inte välling eller äter gröt kan det vara viktigt att tänka på att det får i sig kött ofta. Om ditt barn får vegetarisk kort rekommenderar jag dig att anlita en Leg. Dietist för en kostregistrering och analys av ditt barns matintag.

image

Den tredje rätten ser inte speciellt trevlig ut, citronkyckling, pasta och parmesan. För lite färg. Den här rätten behöver nästan 1/3 del vatten annars blir det för torrt. Den är ganska mager och proteinrik så här är berikning av fett extra viktigt. Jag tillsatte även majs till rätten för att få den att innehålla mer kolhydrater och därmed minskade andelen protein.

Fast att kyckling är kött innehöll den här rätten också för lite järn. Dessutom var kalcium och D-vitamin för lågt även i denna rätt. För barn över 8 månader går det bra att ge parmesan även om den innehåller salt, det är framförallt det man saltar själv som ska undvikas. I ost finns det både fett och kalcium så det behöver barnet.

Till rätten serveras avokado, den perfekta babymaten! Mycket fett av bra kvalitet samt fullproppad med vitaminer och mineraler.

image

Morotsoppan var god, fler betyg kommer senare!

Sammanfattningsvis var det nyttiga rätter, veckans övriga rätter från MatHems matkasse innehöll fläsk och lamm, där finns det betydligt mer järn. Är du intresserad av att beställa en matkasse från MatHem kan jag rekommendera dig att gilla deras sida på Facebook för fri frakt. Dessutom får du din första matkasse till rabatterat pris.

image

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.