Är oron för tillsatser större än oron för socker? – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Är oron för tillsatser större än oron för socker?

Livsmedelsverket kom idag ut med ett nytt pressmeddelande: Viktigt att ge barnen bra matvanor från början.

En intressant slutsats är att det verkar som att föräldrar ibland oroar sig mer för tillsatser än för hur barnen äter. Men att en fjärdedel av småbarnens kalorier kommer från godis, glass, läsk och snacks är en betydligt större hälsofara.

En fyraåring dricker i snitt 1,5 liter läsk i veckan. Jag var tvungen att läsa meningen två gånger.

Jag reagerar på att en läsksort är tydlig med att skriva ut på flaskan: Innehåller naturliga smakämnen, utan konstgjorda färgämnen och utan tillsatta konserveringsmedel (med så mycket socker behövs inga konserveringsmedel!)

Det klingar ju jättebra eller? Hade jag fått bestämma hade det stått: Innehåller 17 sockerbitar, innehåller nästan inga vitaminer eller mineraler, mättar dåligt men ger dig en massa kalorier ändå.

Dessutom har läsksorten över 100.000 fans på Facebook….

Vad anser du?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Chatrine

    Mina barn har aldrig haft läsk eller saft i sin vardagskost. Vi tog fram en flaska (1,5 lit) som vi delade på till fredagsmys. Det var aldrig några diskussioner om detta på nåt sätt utan vardagsdryck var vatten eller mjölk. När sonen flyttade hemifrån pga studier som 17 åring föll han i läskfällan. Började dricka kopiösa mängder och gick upp närmare 20 kilo på bara ett halvår. Orken var helt borta och han satt mest framför datorn. Till saken hör att han var väääldigt aktiv innan. Som tur var reagerade han snabbt och men slog över åt andra hållet. Började träna som tusan, tog bort allt socker, chips, läsk, mcDonalds osv och rasade ner från 90kg till 62 på 3 mån. Nu ligger han stadigt på 75 sen 3-4 år tillbaka men oj vilket wakeupcall vi fick 🙂