I många andra länder är rekommendationerna för det dagliga intaget av D-vitamin mycket högre än i Sverige.
Just nu genomför Livsmedelsverket en stor nationell kostundersäkning för att kartlägga nivåerna av D-vitamin hos vuxna. På så sätt vill man se om vi har brister på D-vitamin och om tillskott av D-vitamin bör rekommenderas. I tidigare studier har man kollat nivåerna av D-vitamin hos barn på fyra- och åtta år och sett att barnen hade tillräckligt med D-vitamin i blodet. Det behöver göras fler bredastudier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men i nu läget finns inga rekommendationer på extra tillskott i tablettform.
Ett undantag är äldre som tillbringar lite tid utomhus, vissa invandrargrupper samt barn under två år och det är ju anledningen till att den sistnämnda gruppen för D-droppar.
Du får i dig vitamin D på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen under sommarhalvåret. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
Genom att äta fet fisk, som lax, sill, makrill får du i dig mycket D-vitamin. Du får även i dig D-vitamin genom att äta ägg och kött. Tack vare att margarin och lätt- och mellanmjölk berikas med D-vitamin är dessa livsmedel bra källor. Men min erfarenhet är att det är svårt att komma upp i D-vitaminbehovet om du inte äter fet fisk ett par gånger i veckan.
Via maten finns det inga risker för att få i sig farliga mängder D-vitamin, däremot finns det risker om man tar kosttillskott. Därför rekommenderar jag, i väntan på resultaten av Livsmedelsverkets undersökning, att äta fet fisk 2-3 gånger i veckan istället för att ta D-vitamin i tablettform.
En knäckemacka med några sillbitar/makrill i tomatsås kan vara ett av de här måltiderna.

Senaste kommentarer