D-vitamintillskott, behövs det? – Föräldrafitness

Föräldrafitness

D-vitamintillskott, behövs det?

I många andra länder är rekommendationerna för det dagliga intaget av D-vitamin mycket högre än i Sverige.

Just nu genomför Livsmedelsverket en stor nationell kostundersäkning för att kartlägga nivåerna av D-vitamin hos vuxna. På så sätt vill man se om vi har brister på D-vitamin och om tillskott av D-vitamin bör rekommenderas. I tidigare studier har man kollat nivåerna av D-vitamin hos barn på fyra- och åtta år och sett att barnen hade tillräckligt med D-vitamin i blodet. Det behöver göras fler bredastudier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men i nu läget finns inga rekommendationer på extra tillskott i tablettform.

Ett undantag är äldre som tillbringar lite tid utomhus, vissa invandrargrupper samt barn under två år och det är ju anledningen till att den sistnämnda gruppen för D-droppar.

Du får i dig vitamin D på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen under sommarhalvåret. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Genom att äta fet fisk, som lax, sill, makrill får du i dig mycket D-vitamin. Du får även i dig D-vitamin genom att äta ägg och kött. Tack vare att margarin och lätt- och mellanmjölk berikas med D-vitamin är dessa livsmedel bra källor. Men min erfarenhet är att det är svårt att komma upp i D-vitaminbehovet om du inte äter fet fisk ett par gånger i veckan.

Via maten finns det inga risker för att få i sig farliga mängder D-vitamin, däremot finns det risker om man tar kosttillskott. Därför rekommenderar jag, i väntan på resultaten av Livsmedelsverkets undersökning, att äta fet fisk 2-3 gånger i veckan  istället för att ta D-vitamin i tablettform.

En knäckemacka med några sillbitar/makrill i tomatsås kan vara ett av de här måltiderna.

solen producerar d-vitamin
Se till att vara ute mycket
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.