Föräldrafitness

Mer matglädje och mindre matkrångel, del 1

Maten och allt runt omkring upptar mycket energi och tid, något som ska vara så enkelt kan bli komplicerat! Mina pojkar äter det mesta men de har andra egenheter för sig.

Just nu härmat Einar mig när jag blåser på maten, men han blåser med mat i munnen… Sixten är snabb på att härmas och spottar han också, pojkarna ”eggar” varandra och matkaoset är igång! Jag vet ju att det går över men fram tills dess finns det inte så mycket annat att göra än att säga nej och vara konsekvent. Och torka, och städa, såååå trist.

Sixten vill inte äta med bestick hemma, han gör det på förskolan men hemma vill han testa oss. Efter några tillrättavisningar brukar han ge med sig och han är rätt stolt när han ätit upp med hjälv av skeden. Det gäller att inte bli tjatig, Sixten vet mycket väl att han ska äta med bestick. Det här kommer också att gå över snart.

Innan vi fick barn bestämde vi att det var viktigt att inte sitta framför TV:n eller ha den på under måltiderna, det tror jag är viktigt att hålla på. Kopplar du tidigt ihop TV tittande med mat så kommer risken att öka att du vill äta när TV:n är på. Och då är det lätt att äta mer än vad man behöver. Sixten brukar stänga av tv:n när jag säger att det är dags att äta, då är jag en stolt mamma!

Det är även viktigt att låta middagen ta tid, fast att Sixten är snabb på att äta (framförallt grönsaker!), äter han gärna lite mer efter ett tag. Ibland är jag så fokuserad på att få bort allt matkladd så jag börjar innan Sixten ätit upp, vilket såklart inte är bra.

Det här är vårt ”matkrångel” just nu,

har dina barn några egenheter för sig som du vill att jag ska uppmärksamma?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.