Träning för mammakroppen – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Träning för mammakroppen

 Det finns mycket man kan träna och ofta känner jag att veckan har för få dagar. Jag vill hinna träna kondition 3 gånger, styrka 2-3 gånger, rörlighet i form av yoga 2 gånger i veckan. Helst vill jag också hålla på i en timme åt gången. Det säger sig självt att det blir svårt att hinna med just nu, med två små barn.

Nyblivna tvåbarnsmamman Sofia

Förr, innan barnen, tränade jag av andra orsaker än idag, då ville jag vara muskulös. Nu efter att fått två barn tätt har jag fått omvärdera mina orsaker, jag tränar för att få en funktionell kropp. Trött rygg, dålig hållning, svaga magmuskler och bäckenbottenmuskulatur är mina prioriteter och träningen har gett effekt!

Prioritet 1: Stabiliserande inre mag- och ryggmusklerna (core)

Stark rygg och mage är skadeförebyggande, förbättar hållningen och kan göra att ryggbesvär minskar.

Lägg in plankan, båten, “supermannen” och övningar på pilatesboll i ditt träningsprogram. Utmana dig själv, du ska orka länge och se till att tiden hela tiden förbättras!

 Tänk alltid på att koppla in de stabiliserande musklerna då du lyfter och bär.

 Priotitet 2: Bäckenbotten

Inkontinens är jättevanligt under graviditeten upp till 62 % lider och många har stora problem ett halvår efter. En hel del har inkontinensproblem hela livet och förmodligen är mörkertalet stort. Framfall kan ske långt efter förlossningen så du kan aldrig känna dig “safe” om du inte tränar dina bäckenbottenmuskler dagligen.

Träna både uthållighetsknip och maximala knip. Koppla in bäckenbottenmuskulaturen vid lyft, hostningar och nysningar.

 Prioritet 3: Hållningen

Hållningen förändras under graviditeten pga ändrad tyngdpunkt och du försvagas i vissa muskler som påverkar din hållning. De här problemen med försvagade muskler försvinner inte bara för att magen är borta efter förlossningen. Dessutom hamnar nyblivna (men även “rutinerade”) föräldrar ofta i konstiga positioner, du kanske bär omkring på ditt barn mycket, ammar, sover dåligt/i konstiga positioner. Det är viktigt med stark och korrekt hållning för att inte få problem med smärta på många ställen i kroppen.

Ta reda på hur din hållning ser ut, hur står du? Lyfter du ditt barn på ena sidan?

Sen är det ju inte fel att vilja ha tillbaka den kroppen man hade innan man fick barn. Platt rumpa och degig mage går att justera med träning, ni Mammapilatesdeltagare kommer att få ordentlig träning av alla tre prioriterna samt extra träning av rumpan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. elinspringer

    Trevlig blogg! Har inte varit inne här förut. Den ska jag titta igenom noggrant, passar mig perfekt eftersom att jag fick mitt andra barn i somras och tränar för marathon nästa sommar 🙂