Träning för tjejer del 1: Styrketräning – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Träning för tjejer del 1: Styrketräning

Tack vare ett bra motstånd på Casalls Exetube blir övningarna jobbiga.

Nu kommer jag att starta en inläggsserie som handlar om träning för tjejer. Egentligen gillar jag inte att dela upp män och kvinnor, men eftersom vi ser olika ut så kan träningen till viss del anpassas efter våra förutsättningar. Först ut är en viktig anledning till varför tjejer/kvinnor vinner på att styrketräna.

Förr talades det mycket om att tjejer inte vågade träna styrketräning med rädsla för att bli biffiga, jag tror att många vet att det krävs väldigt hård träning under lång tid för att bli en bodybuilder. Många kvinnor lockas av “toningpass”, träning med många repetitioner som sägs ge långa smala muskler. Hur dina muskler ser ut beror dock till största del på genetik. Tränar du lätt och många repetitioner kan du inte förvänta dig några större resultat, utom att du blir uthållig i de övningar du tränar. Många av gymmets maskiner är anpassade för män runt 1.80 som sedan tidigare är starkare. Det säger sig självt att övningen inte alltid blir optimal i maskiner. Träna med kroppen som belastning samt med fria vikter, då kopplar du även in dina funktionella muskler (bl a dina inre stabiliserande muskler), ett råd för alla, inte bara kvinnor.

Jag har tidigare skrivit om att ju mer muskelmassa du har desto större blir din energiåtgång (du gör av med fler kilokalorier utan att göra något) i vila, en fantastisk bieffekt av styrketräning. Men specifikt för kvinnor finns det en annan viktig anledning att styrketräna. Idag drabbas många kvinnor av benskörhet och genom styrketräning och en kost rik på D-vitamin och kalcium kan risken minska avsevärt. Styrketräning ger ett starkare skelett, eftersom hela kroppen belastas. Detta gör vi effektivast med styrketräning.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.