Tips för en snygg hållning – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Tips för en snygg hållning

Under graviditeten förskjuts kroppens tyngdpunkt framåt då magen växer och svanken ökar. Påfrestningen på ryggen blir större och det är vanligt att man ser lite kutryggig ut. Risken är stor att den här hållningen kvarstår efter graviditeten. Läs mer om hållning i tidigare inlägg.

Här kommer 5 tips för en snygg hållning.

1. Sträck på dig

Under tonåren fick jag ofta höra att jag skulle sträcka på mig! Tjat tänkte jag då men faktum är att många behöver bli påminda. Det bästa sättet att motverka dålig hållning är att medvetet sträcka på sig, tänk även på att sträcka på dig då du sitter.

2. Rörlighetsträning.

Korta muskler är en vanlig orsak till dålig hållning. Det är viktigt med balans mellan kroppens bak- och framsida samt mellan de yttre- och inre musklerna. Korta bröstmuskler och strama muskler på baksidan av låren är de vanligaste orsakerna när det gäller dålig hållning. Svaga inre magmuskler kan också påverka hållningen.

3. Träna

Det är många muskler som hjälper oss att upprätthålla en god hållning. Vi behöver därför träna hela kroppen med en allsidig träning för att komma åt alla muskelgrupper. Det är viktigt att man hittar en träningsform man tycker om och som utförs regelbundet.

4. Sitt och stå rätt

Tänk på hur du står, det är vanligt att lägga kroppsvikten på ena benet eller sitta snett på stolen. Undvik att sitta för länge, men det är knappast ett problem för småbarnsföräldrar!

5. Positivt tänkande

Tankarna styr hållningen. Känner vi oss självsäkra sträcker vi automatiskt på ryggen och höjer blicken. En hopsjunken eller böjd hållning ger inte bara ett nedstämt intryck, det kan även vara skadligt för rygg och påskyndar den stelhet som kommer med åldern.

Mammapilates fokuserar vi en hel del på hållningsträning, eftersom jag inte tar in mer än 12 deltagare har jag gott om tid att gå runt och korrigera eventuella felaktigheter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.