Behöver jag äta proteinpulver? – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Behöver jag äta proteinpulver?

En väldigt vanlig fråga jag får är: Behöver jag äta proteinpulver? Svaret för de allra flesta lyder nej.   

Jag har aldrig i mina beräkningar sett att någon har ett behov av tillskott. Du får snarare i dig för mycket jämfört med behoven.

När jag på gymnasiet började intressera mig för näringslära läste jag fitnesstidningar med stort intresse. Jag fascinerades av kvinnorna med minimalt kroppsfett och solariebrända kroppar. Kvinnorna delade gärna med sig av kostråd och dagsmenyer som jag gladeligen kopierade. 7 äggvitor till frukost började mina dagar med. Min mamma blev ju såklart tokig på mig, vad ska vi göra med alla äggulor? Det hade jag inget bra svar på, äggulor innhåller ju fett så de passade inte in i min fitnessmeny.

Efter första morgonpromenaden var det dags för proteindrink. Oj vad jag hade tjatat mig till det äckliga pulvret. Det gick knappt att blanda ut då det klumpade sig något otroligt. Jag minns kväljningarna jag fick än idag. Men det var då värt det, jag ville bli miss fitness.

Efter några timmar var det dags för protein igen, torsk med lite grönsaker eller kycklingfile stekt utan fett var bra. Lite fler äggvitor på det och ytterligare en proteindrink för att vara på den säkra sidan.

Den här perioden gick över ganska fort, tack och lov, hur mycket matnjutning var det här?

Tidningar och fitnessfolk har stor påverkan, mina gymnasieelever på idrottsprogrammet menade att proteinpulver var vägen till muskler. Genom enkla beräkningar blev de flesta ganska klara på att de ofta genom ett par glas mjölk, en köttportion och pastaportion har fått i sig hela dagsbehovet.

Det protein kroppen inte behöver omvandlas till energi, som vi lika gärna kan få i oss av kolhydrater och fett, mycket billigare alternativ.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hannes König Winqvist

  En kommentar om proteinintag i samband med träning kanske skulle vara bra..? det är ju i första hand då som folk dricker proteindrycker och jag förutsätter att du inte tycker att det är onödigt. Jag undrar även vad du menar med “billigare alternativ” i samband med energi. pengamässigt eller energieffektivt för kroppen? en portion gainers eller protein behöver ju inte vara dyrt som vissa verkar tro

  1. föräldrafitness

   Tack för din kommentar!
   Jag tycker visst att det är onödigt att vi som tränar tar proteintillskott. Du får i dig tillräckligt genom kosten. Med billigare alternativ menar jag att du inte behöver proteintillskott alls, en frukt är oftast billigare än en proteinbar.
   Jag syftade på pengamässigt, men intressant att du tar upp ett annat perspektiv, protein går ju inte lika snabbt för kroppen att ta upp som kolhydrater. Tränar du på hög nivå behöver du fylla på dina lager snabbt och då är inte enbart rent protein att föredra.