Lightprodukter och lurendrejerier – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Lightprodukter och lurendrejerier

Nu är det “inne” att äta naturliga livsmedelsprodukter. Om vi tidigare letade fettprocent så tittat vi nu efter förtjockningsmedel, färgämnen och andra tillsatser. Dessa tillsatser har olika E-nr och de krånglar verkligen till det för oss konsumenter.

Många ha läst böckerna Äkta Vara och Den Nakne Kocken av Mats-Erik Nilsson och jag kan rekommendera er att läsa mer på Äkta varas hemsida. Här finns bl. a en E-nr guide med bra och enkla förklaringar.

I Usa äts det mycket lightprodukter samtidigt som befolkningen är överviktig, finns det ett samband? Det är svårt att göra kostundersökningar på grupper och säga att orsak A leder till orsak B, men lightprodukter gör ofta att man äter mer av produkten (det är ju ändå light). Vi luras att tro att det är “fritt fram” att äta av produkten.

Bara för att t ex chipsen är light betyder det ju inte att de är nyttiga, lightchipsen innehåller fortfarande en hel del fett. Det enda lättmärkningen säger är att livsmedlet innehåller mindre energi än standardlivsmedlet.

Det finns många lättprodukter i mejerihyllan, dessa har blivit lättprodukter för att de i många fall fått tillsatser av förtjockningsmedel och vatten. Så istället för att använda en hel lätt creme fraiche till grytan kan jag ta en halv av standardmodell. Det blir dessutom billigare!

Eftersom fett är smakbärare förlorar lättprodukter smak, och för att ersätta detta tillsätts ofta mer smakämnen och ev socker.

Nilssons böcker öppnar upp ögonen, vågar du läsa?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.