Mat och amning – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Mat och amning

De flesta gravida får bra information från MVC om vad de behöver äta mer av/undvika under graviditeten, på livsmedelsverket hemsida kan du läsa mer om du behöver fräscha upp dina kunskaper. Under graviditeten var jag så fokuserad på nuet (för en gång skull) och på förlossningen så jag tog inte till mig information om amning och kostbehov under MVC tiden. När barnet är fött då är det fokus på barnet och att det äter tillräckligt.

Det är inte helt lätt att komma ihåg sig själv under småbarnstiden, ett skrikande barn går före. En del glömmer bort att äta, en del glömmer bort att de har ätit och till råga på allt så har en ammande kvinna högre behov av vissa näringsämnen.

Precis som under graviditeten behöver en ammande kvinna mer folsyra och järn.

Folsyra finns i grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.

Järn finns i kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd.

Dessutom behöver en ammande kvinna få i sig mycket omega 3 fett och D-vitamin. Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill är fullproppade med D-vitamin. Dessutom finns Vitamin D i mager mjölk, lättfil, naturell lättyoghurt och de flesta margariner. Ägg och solljus är också en viktig källa.

Du behöver också jod när du ammar. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade, läs på förpackningen.

Under dagen kommer ni få läsa om Sofias kostregistrering och hur Sofia kan äta för att få i sig tillräckligt av ovanstående näringsämnen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.