Återhämtningsmål efter Göteborgsvarvet – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Återhämtningsmål efter Göteborgsvarvet

Grattis till dig som klarat (är på väg att klara) en halvmara, vilken prestation! Du har säkert hört ett och annat om vad man ska/inte ska äta efter träning och tävling och hur snabbt det ska gå att få i sig mat efteråt.

Har du som syfte att bygga muskler och träna snart igen är det viktig att snabbt få i sig snabba kolhydrater och protein.

Generellt sätt behöver ca 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt efter ett träningspass. Om en person väger 55 kg behöver denne 55 gram kolhydrater.

  •  2 stycken bananer + 3 dl mellanmjölk
  •  2 stycken ostsmörgåsar (vitt bröd) med paprika + 3 dl juice
  • 2 stycken Risifrutti
  •  2 dl lättyoghurt + 1 dl CornFlakes + 1 dl russin
  • smoothie bestående av 3 dl lättmjölk + 1 dl havregryn + 1 banan + 1 dl blåbär

Ovanstående är exempel för en 55 kg person. Det kan verka som om det är mycket man ska få i sig direkt efter passet så därför är det bättre med lite än ingenting alls. En banan och ett glas mjölk kan räcka till en början ät en större måltid lite senare.

Snabba kolhydrater som vitt bröd och chokladbar är gynnsamt nu, nu gör de skäl för sitt namn snabba kolhydrater för vi vill ha dem snabbt till musklerna.

Det låter så lätt men jag vet att många inte mår bra efter ett hårt och långt pass. Det är lite osäkert vad det beror på men vätske- och saltbalansen kan vara en faktor. Som jag skrev igår så gäller det att vänja kroppen vid vätska, drick inte för mycket på en gång för då kommer vattnet ligga och skvalpa i magen. Drick inte heller för kallt vatten, då måste kroppen “värma” upp det lite först innan det kan tas upp från magsäcken med påföljd att vattnet ligger kvar längre i magen. Innan loppet kan det vara lagom att drick ett glas i timmen.

Förutom att illamående och vätskebrist kan ha ett samband kan även saltobalansen bidra till illamående. Du förlorar salter genom svettning och därför är sportdryck viktig.

Du gör drycken lätt själv genom att blanda en liter vatten med ett kryddmått salt och 30 gram druvsocker. Eventuellt kan du smaksätta drycken med lite pressad citron eller apelsin.

Mår du illa efter passet försök att äta något litet, det kan hjälpa att försöka vänja kroppen långsamt. Drick sportdryck och annan vätska.

Att må illa efter ett träningspass kan också bero på mjölksyrahalten är hög och du blir “sur”, det kan hjälpa att lägga ned tid på nedvarvning så att du blir av med mjölksyran.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny Jonasson

    Vilka bra tips. Tack! Ska framförallt tänka på det där med saltet. Det är något som jag glömmer tror jag.