Föräldrafitness

Kolhydratladda inför Göteborgsvarvet? Bästa kostuppladdningen

Kolhydraternas att vara eller inte vara. Vissa ser dem nästan som ett gift fast att forskning visar att de är viktiga för prestationen. Jag som dietist talar varmt om dem och vet hur viktiga de är för att orka ett långdistanslopp. Du kommer att göra av med mycket energi och kolhydrater är det optimala bränslet.

Genom att äta tillräckligt med kolhydrater dagarna före Göteborgsvarvet kan du maximera dina kolhydratlager och på så sätt orka mer. Dagarna före tävling låter du kroppen återhämta sig genom att vila och samtidigt äta större portioner kolhydrater för att fylla upp dina kolhydratlager (glykogenlager).

 • Pasta
 • Ris
 • Bulgur, couscous, matvete
 • Potatis
 • Majs

För att få dig mer kolhydrater kan du försöka äta bröd till maten, dricka juice samt avsluta med frukt/efterrätt. Genom att äta fler mellanmål får du lättare i dig kolhydrater. Glöm inte ett par kvällsmackor då förkortar du nattfastan och kan spara på kolhydratlagrena.

Överdriv inte på tävlingsdagen, då är risken stor att du får ont i magen.

Tävlingsdagen

Låt det inte gå mer än 3 timmar mellan frukost och lunch.

Frukost

 • Gröt eller müsli/flingor med yoghurt/fil
 • Två (gärna tre) smörgåsar med valfritt pålägg
 • Ett ägg
 • Ett glas juice
 • En banan

Lunch

Minst halva tallriken med lättsmälta kolhydrater, pasta är såklart ett bra val då de en portion pasta innehåller mer kolhydrater än både ris och potatis. Undvik fiberrika livsmedel som fullkornsprodukter och grova grönsaker. Ät gärna bröd till maten och drick juice.

1-1,5 timme innan loppet:

Smoothie med banan, mjölk, havregryn och frysta bär.

Drick mycket vatten mellan måltiderna men inte så mycket åt gången, kroppen tar bäst upp vätskan om man får i sig vatten långsamt (ett litet glas varje timme).

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. jenny jonasson

  Hej elmina. Jag gillar verkligen din blogg. Mycket inspirerande. Och Amanda gillar bilderna på Sofia. Hon kör lite magträning går på kvällarna efter att hon såg Sofias exempel. ;-). Men du, jag undrar lite… vad ska man äta efter ett långt pass. Jag mår alltid dåligt typ en timma efter ett riktigt långt joggingpass. Hur kan jag undvika det?