Barn och matproblem – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Barn och matproblem

Sixten fikar
Sixten fikar
Det kan vara oerhört frustrerande när barn inte äter. Alla föräldrar vet att barn bör äta näringsrik mat, de flesta vet också att man inte ska tjata på barn att de ska äta upp, eller ännu värre hota och belöna. Fisken blir inte godare för att barnet serveras glass efter maten. Måltiden kan bli en matkamp och det är oftast barnet som vinner.Det första problemet föräldrar kan stöta på är övergången från bröstmjölk till vanlig mat. Det kan ta tid innan barnet bekantar sig med allt det nyttiga. Konsistensen är helt annorlunda. Förutom maten ska barnet plötsligt äta med sked. Ge inte upp om barnet spottar ut maten, det tar 10-15 gånger innan barnet kan avgöra om det tycker om det. Pröva något annat livmedel ett tag och se om den konsistensen/smaken går lättare.Om barnet är friskt och växer som det ska finns det oftast ingen anledning till oro, problemen brukar lösa sig även om det kan ta tid. Det är viktigt att inte sluta servera den maten som barnet vägrar äta. Servera maten i en skål inom räckhåll för barnet. Tillslut kommer barnet bli nyfiket och kanske smaka ändå, det är viktigt att lita på barnets aptit.

Försök att avdramatisera ätandet och blanda inte in känslor.

Snart fyller min “stora” pojke två år. Sixten har alltid varit matglad och slukat i sig allt, men nu märker jag att han blivit mer selektiv. Neofobi kallas fenomenet som vanligtvis uppstår mellan 2-5 år och betyder rädsla för nytt.

Innan barnet fyller två är det alltså en god idé att servera så mycket olika livsmedel som möjligt så barnet bekantar sig med olika smaker och konsistenser.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.