Magträning efter förlossningen del 1 – Föräldrafitness

Föräldrafitness

Magträning efter förlossningen del 1

Nu närmar sig sommaren och bikinisäsongen. Vad är det som gäller vid magträning för nyblivna mammor?

Grovt förenklat skriver jag om två olika magmuskler, de yttre som man ser om man har magrutor samt de inre stabiliserande som ligger innanför. Nästan alla människor är försvagade i de inre eftersom vi inte använder dessa lika mycket. Vissa former av ryggbesvär kan bero på den här styrkeobalansen.

Det främsta syftet med magträningen de första månaderna efter förlossningen är att träna den inre muskulaturen som inte bara stabiliserar hela buken och skapar det platta intrycket utan även hjälper den yttre delen av magmuskulaturen att återfå sina lägen och sin form.

De inre magmusklerna avlastar ryggen och gör det möjligt att ha en bra hållning. Efter en graviditet är magmusklerna uttöjda och försvagade och träning av de djupa, inre magmusklerna bidrar till att den raka, yttre, muskeln drar ihop sig igen.
I början är  plankan och andra statiska magövningar lämpliga.

Här visar Sofia en tuff magövning för de inre magmusklerna!

 Är plankan jobbig går det bra att göra övningen på knäna eftersom magmuskulaturen är så pass försvagad direkt efter förlossningen så kommer de ändå att bli tränade.

Varför kan man inte göra vanliga sit-ups?

När du är gravid delar sig magmuskeln då magen sträcks ut. För de allra flesta återgår magmusklerna till det normala efter förlossningen dvs inom 6-8 veckor.

Man kan lätt känna efter om man har delad magmuskel genom ett självtest. Ligg på rygg och lyft långsamt huvudet mot magen samtidigt som du känner efter hur långt det är mellan magmusklerna (de ytliga som man ser om man har magrutor) med pekfingrarna. Avståndet ska inte vara mer än två fingrar brett. Om det är det, är det för tidigt att börja med situps, crunches både raka och sneda eftersom det gör att det tar längre tid för den yttre magmuskeln att komma tillbaka på plats.

Heja plankan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.