Lådorna med pepparkakor står i stora travar på affären. Elvis är helt överlycklig att hans älskade kakor är tillbaka i butiken igen. Om vi inte håller undan lådorna så tömmer han lätt en om dagen. Det finns nog ingen som njuter så mycket som Elvis när han äter något som han verkligen tycker är gott. Från och med att pepparkaksdegen landar i butikerna så bakar Elvis en plåt om dagen. Sedan går han och smygäter dom så snabbt att vi inte har en chans att hänga med.
Tidigare har vi varit dåliga på att göra egen deg och istället har vi gått till butiken för att köpa färdig men i år är det slut med det! Under inspelningarna för Ellos filmerna filmade vi en hel del saker som familjen Pärson/Rådin faktiskt gör i verkligheten däribland pepparkaksbak. Den deg som vi bakade med då var hemmagjord av Lo som stylade all inredning. hennes deg var underbart god. Så nu har vi tagit tag i vårt egna bak från grunden. Normalt brukar vi nog hålla ut fram tills mitten av november men i år är vi redan igång, så nu kör vi!! In i kaklet fram till julen!!
Här är receptet:
2 1/2 dl Brun Farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malna kryddnejlikor
ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
Låt massan kallna utan omrörning.
Rör i bikarbonaten och mjölet.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
Receptet kommer från Ica.se