Filippa Rådin

Det är för mycket lyx helt enkelt!

Jag och Anja har en sak som vi kallar för vardagslyx. Det kan vara olika saker, en liten ruta god choklad, dyr tvål, doftljus, spadag eller en riktigt god kaffe. I våran vardag är det så lätt att tiden springer iväg och vi hinner nästan inte prata med varandra trots vi sitter vid samma bord när vi jobbar. Det är då vi ibland tar oss en lyxig kaffe. Små saker som att ta sin kopp och byta miljö får oss direkt att bryta, prata om annat och ha en stund med varandra. Den kaffemaskin vi har idag är en sådan där som har kaffekapslar man sätter i och sedan trycker på en knapp och voilà!!

Vi har varit medvetna om att kaffet är lite dyrare men utöver det är kapseln inte vad vi föredrar då den bidrar till extra återvinning och samtidigt tär extra på vår miljö. Den här miljöboven har varit en del i vad vi kallar vardagslyx. Tills nu!! Jag lästen en artikel om just återvinning och hur mycket förpackning det är till varje kopp kaffe. För 6 gram kaffe är det 3 gram förpackning. Alltså hälften!!! Det här går inte. Jag försöker ständigt tänka på miljön och hitta saker i vårat liv som vi kan förbättra. Då håller inte det med en kaffemaskin som har kapslar.
Så nu har vi bestämt att vi inte ska beställa mer kaffe utan dricka upp det vi har kvar och sedan byta maskin.
Men vad i tusan ska vi ha för maskin😳😳??! Det finns så många!!

Vi har bestämt oss för att skaffa en maskin som gör grymma espresso. Anja som levt halva livet utan kaffe. När vi träffades vägrade hon dricka kaffe. För henne kändes det som ett gift som kroppen skulle ta hand om, vilket hon också hade rätt i. Så med handen på hjärtat, det är jag som är boven till att hon lärde sig dricka kaffe. Min pappa är från Uruguay och jag lärde mig dricka cafe con leche. Det är varm mjölk med frystorkat kaffe i. Till Anja blandad jag det så det stort sett blev som choklad. Efter det drack hon enbart kaffe i Italien och Frankrike. Så ni kan förstå vilken standard hon egentligen vill ha.
Är det någon av er som kan hjälpa oss i kaffemaskinsdjuneln? Vad har ni för erfarenheter? Vi tittar på en Rocket, vad har ni hemma hos er? Sen när man skaffat kaffemaskinen ska man ju ha en kvarn till kaffebönorna också…. Hur tänker man där? Ni förstår vi behöver verkligen er hjälp och erfarenheter 🙂 men det känns så skönt att vi ha tagit beslutet att slopa kapslarna och därmed inte bidra mer till kaffekapselberget.
Kram f

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Gjorde samma som ni. Köpte en Jura Impressa J9.3
    Gott kaffe, enkel att rengöra, många valmöjligheter, enkel att personifiera. Grym maskin helt enkelt.
    Kram och ha en fin dag ❤️

  2. Sofia

    Enligt min svåger skall man ha en kaffekvarn som maler och inte hackar sönder kaffet… Om man skall ha en sån elektrisk så var det dyrt…

  3. Beata

    Hej, jag rekommenderar varmt en Gaggia Brera. http://adesso.se/gaggia/hushallsmaskiner/gaggia-brera-svart Jag har den själv och älskar den. Det är en automatisk italiensk espresso maskin som både brygger kaffe och skummar mjölk. Den är snygg, lättskött och tar liten plats. Du fyller på bönor (gärna Arcaffé http://adesso.se/arcaffe/) och vatten och trycker på knappen så får du en perfekt espresso. Gaggia Brera har alltså alla fördelar som en kapselmaskin har men är mycket mer miljövänlig och gör godare (och billigare) kaffe. Hör gärna av dig om du vill veta mera!

  4. Sofia

    Kan sjostrandcoffee.se vara ett alternativ? Den har nedbrytbara kapslar och är snygg som tusan! Jag tycker det är skönt att slippa mala men dissade kapselmaskin tills hittade denna med nedbrytbara kapslar 🙂

  5. Eva

    Det bästa kaffet bryggs på gammaldags sätt med en tratt på en kaffepanna. Kruxet är att vattnet innan det hälls på måste bli riktigt varmt (=koka), vilket det sällan blir i maskiner/bryggare.

  6. Pernilla Grimgard

    Håller med flera innan mig, Jura är vad ni ska titta på och testa! De har flera olika modeller som år bra,, beroende på vilken storlek ni får plats med 🙂 Vi kör med Jura både hemma och på jobbet.
    Fördelen tycker vi är att man kan fininställa efter egen smak, tex mängd vatten så man får en riktig italiensk espresso, ofta är de för stora här i Sverige. Men man ställer även in styrkan och det går att ändra lätt från kopp till kopp.
    Lycka till i erat letande!

  7. Adam

    Vi har en Jura Impressa A5 som vi är grymt nöjda med. Kan absolut rekommendera en helautomatisk maskin från Jura.

  8. Matilda

    Moccabryggaren gör väldigt god espresso. Det är som en liten bryggare i metall som man ställer på spisen. Man häller vatten i en behållare längst ner, laddar med kaffe i mitten och så hamnar kaffet efter uppvärmning längst upp. Också skönt att slippa massa elektriska extra apparater som ju också kostar på miljön massa (samt också ofta består av massa plast). Om man sen vill ha ”vanligt” kaffe är kaffepress bra ur samma synvinkel, inte massa extra prylar som tar plats och teknik som tar på miljön. Lycka till i kaffedjungeln vad ni än hittar på.

  9. Frida

    Jura impressa Z

    Det är en dyr men riktigt bra!! En väldigt värd investering. Man stoppar in bönor och sen har en inbyggd kvarn och man kan göra alla möjliga varianter på kaffe, espresso, latte, capuchino, eller ångad mjöl till Chai latte eller varm choklad!

  10. Kharro

    Dricker själv inte kaffe. Men har fått för mig att kaffe brygd på malda bönor i en gammal hederlig kaffekvarn kokad på vedspis ska vara det bästa. Tar ju som sagt tid. Maskin lr ej så satsa på en gammal hederlig hand vevad kaffekvarn. Känslan i kaffet blir nog bäst då.