Familjen Annorlunda

10 nya diagnoser vi måste ha koll på ?

Jag hittade detta, kommer nog från Dagens medicin.se men jag hittade det på allas vår Facebook ?

Eftersom jag älskar ironi, speciellt sån här som ändå har lite allvar och mkt skämt i sig så får ni hålla till godo.

All cred till Henrik Widegren ??

.
Wifi-bipolär, LCHF-ketoacidos och Tinderklamydia. Henrik Widegren botaniserar bland dagens barnsjukdomar. Publicerad: 2017-09-22 
Diagnoser är barn av sin tid. Diagnoser uppstår, blir moderna och försvinner. Ibland handlar det bara om att byta namn. Lungsot blev tuberkulos, gulsot kallas i dag ikterus och kräfta har blivit hundra olika cancerdiagnoser. Men vissa sjukdomar är faktiskt nya. Här är tio diagnoser, som är garanterat yngre än 20 år. De är bokstavligen barnsjukdomar!

Google-hypokondri

Kallas även cyberkondri. Debut efter Googles födelse 1998. Yttrar sig som vågor av ångest när man skriver in sina symtom i sök­fältet och finner det värsta tänkbara svaret. Är vanligast nattetid i områden med bra internetuppkoppling. Behandling: Stäng av ditt wifi eller träffa en läkare i stället.

Mässling

En nygammal diagnos. I det närmaste utrotad på 1990-talet, men efter ett utbrott av vaccinationsfobi har sjuk­domen kommit tillbaka. Sjuk­domen är smittsam och uppstår i kluster, till exempel i ­Järna, på Waldorf­skolor och via ­Familjeliv.se. Behandling: Vaccinera barnen mot mässling eller byt föräldrar.

Mobiltumme

Kallas även Android-artros. Uppstod efter Iphones lansering 2007. Symtomen är värk i tummens MCP-led efter att ha skrollat för länge på sin telefon. Behandling: Lägg bort telefonen och prata med personen som sitter mitt emot.

Wifi-bipolär

Psykiatrisk öppenvårdsdiagnos. Humör­svängningar, som styrs av hur god ­wifi-mottagning patienten har. Vanligare hos ungdomar med begränsade mobil­abonnemang. Behandling: KBT, som syftar till att lära patienten att hantera brist på livsviktiga informationsflöden. Alternativt skaffa ett riktigt fett mobil­abonnemang!

Sms-frakturer

Samlingsnamn på frakturer, orsakade av att sms:a när man transporterar sig, till exempel ansiktsfraktur av att cykla in i en lykt­stolpe eller skallfraktur av att krocka med sin bil. Före­byggande behandling: Sms:a inte när man framför ett fordon.

Facebookångest

Oro och ångest, som orsakas av färre likes än förväntat av ett Facebookinlägg. Var inlägget dåligt? Tycker ingen om mig? Varför hatar alla mig? Varför är mina vänners liv mycket mer spännande och roligare än mitt? Behandling: Undvik Facebook.

LCHF-ketoacidos

Ketoacidos, som orsakas av strikt LCHF-kost hos personer med diabetes typ 1. Drabbar ibland barn som har föräldrar med sockerfobi. Behandling: Ät mer kolhydrater eller byt föräldrar.

Mobilladdarberoende

Kallas även eluttagsnarkomani. Upp­levelse av ångest när mobiltelefonbatteriet har mindre än 50 procent laddning. Under 25 procent kan dessa patienter börja hyperventilera och få kramper. Behandling: Ha alltid med ett dieselaggregat för att kunna ladda mobiltelefonen.

Tinderklamydia

Klamydia, orsakat av kärlek som uppstått efter Tinder-kontakt. Utbrotten började efter Tinders lansering 2012. Behandling: Swipa åt vänster.

Hyperdiagnosism

Överdrivet diagnossättande. Alla kombinationer av symtom kan bli en egen diagnos. Att vara frisk är onormalt och förmodligen något mycket sjukt. Behandling: Fokusera på det friska.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marianne

    Ja jäklar vad jag känner igen mig i mobilladdarberoende . Blir grinfärdig om det går ner under 25% . Trodde aldrig att jag vid min höga ålder skulle drabbas men där ser man . Aldrig för sent för nya upplevelser i livet . Gode tid , hur ska man tya ?

Comments are closed.